Platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd în Colibași, Giurgiu

O nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd pentru fermierii din comuna Colibași, județul Giurgiu, vine în sprijinul crescătorilor de animale.

Aceștia nu vor mai fi obligați să investească sume importante în infrastructura pentru depozitarea și compostarea bălegarului, deoarece vor beneficia de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Noua platformă de colectare a gunoiului de grajd are o capacitate de stocare de 1.620 mc/an, cu o valoare a investiției de 1.797.730 lei cu TVA, asigurată de Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în proporție de 93,8%, cofinanțarea comunei de 6,2% fiind plătită din bugetul local.

Investițiile implementate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, finanțate din fonduri guvernamentale, au ca scop principal reducerea poluării apelor subterane și de suprafață cu nitrații proveniți din gunoiul de grajd și, prin aceasta, creșterea calității vieții în comunitățile afectate. În același timp, platformele comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd sunt un real sprijin pentru fermierii care lucrează cu APIA și cu AFIR. Cei care depozitează gunoiul de grajd pe platforma comunală au acum nevoie de capacități de stocare individuale mult mai mici, care să acopere doar intervalul între două transporturi la platformă”, a declarat Naiana Milea, directorul Unității de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Modul în care urmează a fi acoperite costurile de exploatare a sistemului de colectare urmează a fi stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local. Practic, se urmărește implementarea unui serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

Pentru o cât mai bună funcționare a platformei, investiția a inclus și achiziționarea utilajelor necesare în managementul eficient al gunoiului de grajd pentru colectarea, manevrarea, compostarea și împrăștierea gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Se poate asigura, astfel, gestionarea corectă a gunoiului de grajd din această zonă, responsabilitate care implică atât fermierii cât şi autoritatea locală, obiectivul final fiind reducerea poluării apelor cu nitrați.

În final, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022.

În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

Citește și: CGMB aprobat Planul de gestionare a deşeurilor. Cât gunoi produce Bucureștiul

spot_img

Ultimele știri