Planctonul: o binecuvantare pentru atmosfera, un blestem pentru viata marina

Planctonul oceanelor poate ajuta la reducerea incalzirii globale prin absorbtia unei cantitati surprinzator de mare de dioxid de carbon, dar celulele sale pline de carbon pot dauna lantului trofic, spun cercetatorii care au efectuat o serie de experimente intr-un fiord norvegian, informeaza Reuters.

„Se observa o schimbare majora si surprinzatoare in continutul de carbon al acestor organisme”, a declarat Ulf Reibesell, biolog marin la Institutul Leibnitz de Stiinte Marine din Kiel, Germania , cercetator care a condus experimentele.

Alte studii au mai aratat ca oceanele au absorbit aproape jumatate din emisiile de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili incepand de la Revolutia Industriala, dar putine dintre ele au analizat cum este afectata viata marina de catre gazele cu efect de sera.

Studiul cercetatorilor germani si norvegieni reprezinta o veste buna pentru mediu, intrucat se demonstreaza ca planctonul absoarbe dioxid de carbon, ceea ce ajuta la incetinirea cresterii temperaturilor, crestere care duce la valuri de caldura, furturni, secete si inundatii. Dar, raportul este, in acelasi timp, si o veste proasta pentru viata marina.

„Ce pare sa fie o binecuvantare pentru atmosfera este un blestem pentru ecosistemele din ocean”, au declarat reprezentantii Institutului intr-o declaratie.

Cand planctonul moare si se scufunda, descompunerea consuma mutl oxigen vital pentru animalele marine care traiesc in adancimi. „Acest lucru va duce la extinderea zonelor cu putin oxigen”, a declarat Reibesell.
Dioxidul de carbon dizolvat este un acid slab, astfel ca un transport rapid catre fundul marii poate accelera acidularea care impiedica fiinte precum molustae sau crustacee sa-si formeze cochilii.

In plus, planctonul inseamna si hrana pentru alte animale marine, iar cu un continut ridicat de carbon acesta nu mai este nutritiv.

„Cand crustaceele se hranesc cu plancton bogat in carbon, rata lor de crestere si de reproducere scade”, a declarat cercetatorul.

Studiul s-a bazat pe cercetari efectuate pe plancton crescut la 10 metri adancime in fiordul norvegian. Cercetatorii vor sa-si extinda experimentele in Oceanul Arctic si in Marile Lacuri din America de Nord.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri