Plan de inmagazinare a dioxidului de carbon sub pamant

Campurile de petrol abandonate din Golful Bohai sau zonele marine din vestul Chinei pot fi folosite pentru inmagazinarea dioxidului de carbon din atmosfera intr-un proiect Sino-European de reducere a gazelor cu efect de sera, informeaza agentia chineza de presa Xinhua.

Janez Potocnik, comisarul european pentru Cercetare, a spus ca proiectul „Aproape Zero Emisii”, lansat de catre guvernul chinez impreuna cu natiunile europene in 2006, a ajuns acum la finalul primei sale faze de cercetare si se indreapta catre urmatoarele doua faze de pregatire si implementare. Intentioneaza sa construiasca, pana in 2015, o centrala energetica pe baza de carbune cu aproape zero emisii de carbon.

Dioxidul de carbon care va fi produs va fi capturat si inmagazinat sub pamant.

Oamenii de stiinta se afla in proces de gasire a unei locatii pentru centrala, trebuie sa fie o zona cu destul spatiu de stocare a dioxidului de carbon. Ei sunt de parere ca cea mai buna alegere ar fi campurile de petrol abandonate, a spus Potocnik din cadrul Forumului de Inovatii pentru Schimbari Climatice, Stiinta si Tehnologie.

Construirea centralei energetice se incadreaza printre cele 350 de proiecte ale programului pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice pe care Europa si China l-au lansat incepand cu 2002.

„Cooperam cu China pentru gasirea unor solutii energetice de combatere a schimbarilor climatice, de la energia nucleara pana la energiile regenerabile”, a spus Janez Potocnik.

O alta intentie a UE este de a propune Chinei sa extinda colaborarea pentru cercetarile in fuziunea nucleara inaintea viitorului proiect al Reactorului Energetic Termonuclear, a adaugat acesta. In proiect sunt implicate SUA, Japonia,India, Uniunea Europeana si China. Tinta consta in dezvoltarea unui reactor viabil de fuziune a energiei.

spot_img

Ultimele știri