La numarat de capre negre in Muntii Rodnei

Administratia Parcului National Muntii Rodnei organizeaza, miercuri, recensamantul de primavara la capre negre, participantii avand de parcurs 18 trasee obligatorii, pentru a putea observa exemplarele, informeaza Agerpres.

Evaluarea incepe la ora 5,00 dimineata, in functie de conditiile meteorologice, si la ea vor participa, ca in fiecare an, reprezentanti ai institutiilor cu profil silvic si de mediu, jandarmi, salvamontisti si voluntari din judetele Bistrita-Nasaud si Maramures, pe teritoriul carora se intinde Parcul National Muntii Rodnei. Participantii, echipati corespunzator, vor fi "inarmati" cu aparate foto, camere video, binocluri sau GPS, iar seful de echipa de pe fiecare traseu va completa o fisa de observatii, care va sta la baza centralizarii finale a rezultatelor evaluarii efectivelor de capre negre.

Recensamantul de primavara al caprelor negre (Rupicapra rupicapra) le va releva specialistilor daca efectivul este in crestere, avand in vedere ca toamna a fost sezonul de imperechere, iar la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie ar fi trebuit sa se nasca primii iezi. Anul trecut, au fost observate 140 de exemplare de capre negre, numarul fiind in continua crestere in ultimii ani. Parcul National Muntii Rodnei, infiintat in 1932, este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.399 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979.

Foto: casutacopiilornostri.wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri