Jurnalul primei zile la COP15 VEZI VIDEO

„Timpul a expirat”, a declarat Yvo de Boer, secretarul executiv al Conventiei pentru Schimbari Climatice din cadrul ONU, in discursul sau din prima zi a summitului climatic de la Copenhaga (COP15), transmite Guardian.

„In urmatoarele saptamani guvernele trebuie sa prezinte un raspuns puternic si pe termen lung in fata provocarii schimbarilor climatice”, a continuat oficialul.

De Boer s-a dovedit a fi optimist in discursul sau. „Niciodata in 17 ani de negocieri pe tema schimbarilor climatice, nu si-au prezentat atat de multe natiuni angajamentele (in combaterea incalzirii globale). Aproape zilnic tarile anunta noi tinte si masuri de reducere a emisiilor. Este pur si simplu fara precedent”, a declarat de Boer.

Oficialul a mai spus ca sunt opt zile la dispozitie pentru dezvoltarea unui pachet aplicabil care contine atat componente pe termen lung cat si pe termen scurt pe care liderii lumii sa le aprobe pe 18 decembrie. Acesta isi incheie dicursul cu un apel catre delegati: „Timpul pentru o declaratie formala s-a scurs. Acum este vremea sa apelam unii la altii pentru a atinge succesul”, a conchis de Boer.

Intre timp, secretarul britanic pentru energie, Ed Miliband, a oferit declaratii radio si TV facand apel la liderii lumii pentru hotararea unui acord climatic ambitios.

„Ne indreptam catre ceva foarte important. Nu cred ca este garantat ca vom avea succes, dar cred ca vom face tot ce ne sta in putinta in urmatoarele doua saptamani nu numai pentru a obtine un acord, dar pentru a obtine un acord compatibil cu stiinta”, a declarat Miliband pentru BBC Radio 4.

Cateva ore mai tarziu, negociatorul american Jonathan Pershing a luat cuvantul la conferinta spunand ca tara sa nu poate actiona singura in combaterea schimbarilor climatice. „SUA este in prezent responsabila pentru o cincime din emisiile globale, ceea ce inseamna ca patru cincimi provin de la alte state, deci daca nu stabilim un acord global puternic si de succes, nu vom rezolva problema (schimbarilor climatice)”, a declarat Pershing.

10 milioane de semnaturi pentru un acord climatic

Tot in prima zi a summitului climatic, o petitie semnata de zece milioane de persoane din toata lumea, solicitand un acord ambitios pana la 18 decembrie, a fost transmisa organizatorilor Conferintei de la Copenhaga de campania de mobilizare asupra climatului, "TckTckTck", din care fac parte peste 200 de organizatii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Aceasta petitie a fost transmisa premierului danez, Lars Loekke Rasmussen, ministrului danez pentru Schimbari Climatice, care este si presedintele Conferintei, Connie Hedegaard, si secretarului executiv al Conventiei Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice (CNUCC), Yvo de Boer, precizeaza initiatorii acesteia, intr-un comunicat. In opinia lor, "numarul de semnaturi ilustreaza valul de sustinere fata de un acord asupra modificarilor climatice".

Hedegaard, de Boer si Rasmussen au primit, de asemenea, o constructie realizata cu piese de joc Lego, prin care li se cere sa "utilizeze evolutiile pozitive din aceste ultime saptamani", in urma anuntarii angajamentelor Statelor Unite, Chinei si Indiei.

"Fundatia este turnata, ceea ce lipseste este vointa politica", sunt ei de parere. Campania TckTckTck, numele indicand ticaitul unui ceas, a fost lansata de Greenpeace, alaturi de 226 de organizatii partenere din lume.

COP15 este numele conferintei pe tema schimbarilor climatice care are loc intre 7 si 18 decembrie la Copenhaga. In cadrul conferintei se va incerca incheierea unui nou acord de mediu, care sa inlocuiasca protocolul Kyoto din 2012, cand acesta expira.

Foto: guardian.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri