Jurnalul National: S-a construit un bloc in Parcul Tineretului!

Ne-am obisnuit sa gasim in parcurile bucurestene tot felul de constructii neautorizate, terase, restaurante, pontoane, chiar si case. Campion la acest capitol este Parcul Herastrau, numai ca are acum un concurent pe masura. Parcul Tineretului, unde a fost ridicat un bloc.

Cladirea, amplasata pe spatiul verde, este aproape gata. Proprietara este firma Pro Com Funky SRL, care a fost amendata de inspectorii municipalitatii, insa fara succes. A urmat o plangere penala care se afla in prezent in mainile procurorilor de la Sectorul 4.

Parcul Tineretului rivalizeaza cu Herastraul atunci cand vine vorba despre constructii ilegale, de genul teraselor, restaurantelor. Evident ca si in acest caz lucrurile au mers dupa reteta clasica, baietii destepti s-au apucat de afaceri fara a obtine avizele impuse de lege.

Pe principiul ca oricum amenzile sunt castigate in instanta, iar procurorii se gandesc mult, afa­ceristii au prins curaj. Asa se explica si faptul ca in Parcul Tineretului a fost construit un bloc in toata regula, langa Oraselul Copiilor.

Adevarul este ca nu ne mai mira nimic. Este vorba despre o cladire imensa ridicata pe spatiul verde fara nici un fel de auto­rizatie. Imobilul, aproape finalizat, este foarte usor de zarit, fiind amplasat langa aleea principala a parcului, printre locurile de joaca amenajate pentru cei mici.

Blocul apartine firmei Pro Com Funky SRL, initial pe spatiul cu pricina fiind amplasat o cladire mult mai mica, unde functiona in urma cu ceva timp un biliard. De fapt, societatea mai sus amintita are mai multe afaceri in zona, inclusiv pista de carting, peste care a ridicat, de asemenea, o alta constructie ilegala.

Revenind insa la blocul din Parcul Tineretului, inspectorii Primariei Capitalei, care au si depistat cazul, au facut un proces-verbal in august 2009 si au amendat firma cu 50.000 RON. De asemenea, au dispus oprirea imediata a lucrarilor, intrarea in legalitate prin obtinerea autorizatiei de construire, in caz contrar cladirea urmand a fi demolata, iar terenul adus la starea initiala.

Numai ca una s-a cerut si alta s-a facut. Patronul n-a tinut cont de cele impuse de municipalitate, asa ca si-a vazut de lucru in continuare. In septembrie a urmat un nou control si a fost intocmit un nou proces-verbal de inspectie prin care s-a constatat ca, evident, lucrarile nu au fost oprite. Avand in vedere ca blocul a fost construit pe un teren proprietate privata, inspectorii au facut o plangere penala catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4.

COPACI UCISI CU MOTORINA
Asa cum aminteam mai sus, tot societatea Pro Com Funky SRL are in administrare, printre altele, si pista de carting din Parcul Tineretului. Aceasta are toate sansele sa intre in Cartea Recordurilor, pentru ca peste ea a fost construit un pavilion betonat, inalt de 2,5 metri, cu doua garaje din granit in interior.

Lucrarea a fost depistata inca de acum doi ani, cand inspectorii Primariei Capitalei au dispus oprirea lucrarilor si intrarea in legalitate. Numai ca procesul-verbal a fost anulat in instanta. Asa ca afa­ceristul a prins "curaj" si a vrut sa se extinda. In urma unor verificari facute de angajatii Directiei de Mediu a iesit la iveala un fapt penal. La radacina copacilor aflati in imediata apropiere a pistei de carting a fost turnata motorina.

Odata uscati, pomii pot usor elibera spatiul verde. Modelul este identic cu cel din Parcul Bordei. La 12.05.2009, firma Pro Com Funky SRL a primit o amenda in valoare de 250 de milioane de lei. Din pacate, autoritatile municipale au epuizat toate mijloacele de amendare, atentionare si suspendare a activitatilor firmei amintite mai sus.

Rezolvarea cazului se afla la procurori, insa pana in prezent nu s-a dat nici un verdict in acest sens. "Este o dovada a nepasarii unor asa-zisi beneficiari care sub ascunzisul necunoasterii legii considera ca pot face ce doresc pe un teren proprietate personala. Ei confunda dreptul la proprietate cu dreptul de folosinta. Se incalca in acest caz Legea urbanismului, HCGMB 304/2009, OUG 114/2007, Conventia de la Aarhus cu privire la opinia cetatenilor privind impactul unor proiecte asupra mediului. Aceasta constructie nu putea fi ridicata fara emiterea unui Acord de Mediu", ne-a spus Nicolar Radulescu Dobrogea, presedintele Eco Civica.
 

spot_img

Ultimele știri