Investitiile in protejarea naturii pot reduce impactul dezastrelor naturale asupra oamenilor si mediului, potrivit expertilor din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Interesul fata de mediu trebuie integrat in strategii de reducere a riscului de dezastre, arata specialistii.
In ultimele doua decenii, peste 200 milioane de oameni au fost afectati in fiecare an de dezastrele naturale, multe dintre acestea avand loc in parti ale lumii unde comunitatile sunt mai putin pregatite sa le infrunte.
“Cresterea continua a numarului dezastrelor naturale si a oamenilor ale caror vieti si proprietati sunt afectate de acestea este in crestere din cauza lipsei de masuri luate de guverne, conducand la degradarea mediului”, a declarat Neville Ash, liderul programului pentru managementul ecosistemelor din cadrul IUCN. “Ceea ce trebuie sa facem noi acum este sa ne asiguram ca populatiile cu cel mai mare risc de dezastre naturale pun managementul ecosistemelor pe primul loc in politicile de reducere a riscului de calamitati”, a mai spus Ash.
Ultimul raport elaborat de IUCN, „Ecosisteme sanatoase pentru securitate umana”, arata ce constituie un ecosistem curat si cum poate ajuta acesta la reducerea dezastrelor naturale si a saraciei.
„Investind in ecosisteme pentru reducerea riscului de hazard si pentru sprijinirea mijloacelor de trai este cheia crearii de comunitati rezistente”, a declarat Jeff McNeely, director stiintific la IUCN. “Dezastrele omoara oamenii, dar au si un impact negativ imens asupra mediului in regiunile afectate. Pentru reducerea pierderii biodiversitatii avem nevoie de ecosisteme diverse si sanatoase care sunt mai rezistente la fenomene meteorologice extreme”, a mai adaugat specialistul.
Foto: earthfirst.com