Cu doar cateva zile inainte de Ziua Dunarii (29 iunie), reprezentantii Ministerului Mediului si ai Ministerului Agriculturii negociaza in legatura cu interzicerea pescuitului industrial in Delta Dunarii, o masura drastica favorabila celui mai nou taram, dar contestata de pescari, care se tem ca nu vor mai putea trai din meseria mostenita de generatii intregi.
Material de Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro
Interzicerea pescuitului industrial in Delta Dunarii a fost propusa initial de Calin Popescu Tariceanu, in 2007, si reluata de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, care a declarat in luna martie ca va propune o ordonanta de guvern in acest sens. Pescarii au amenintat insa cu protestele, iar in prezent, Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii negociaza cu privire la acest aspect.
In luna martie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca are deja un “gentlemen’s agreement cu Ministerul Agriculturii, prin care nu se va mai pescui in Rezervatie”.
Delta Dunarii – paradisul saracit
Potrivit raportului despre starea mediului din 2008 al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), in Delta Dunarii traiesc 135 de specii de pesti, dintre care 24 sunt protejate prin Conventia de la Berna, iar la altele pescuitul este strict interzis in unele perioade. Cele mai valoroase specii de pesti au fost si cele mai exploatate, iar acum sunt strict protejate. Este cazul sturionilor, care au fost pusi sub prohibitie din 2006 pana in 2016.
Anul acesta, pescarii din judetul Tulcea pot sa prinda 6.300 de tone de peste, din care o cantitate de 3.100 de tone este alocata pescuitului comercial, 2.503 tone pescuitului familial, iar 700 de tone – pescuitului sportiv. Anul trecut, cota alocata pescuitului comercial a fost de 3.523 de tone de peste, iar pescarii au prins 2507 tone, arata acelasi document.
Comparativ cu anii 50-60, populatia piscicola din apele Deltei este in declin, sustine Ion Navodaru, cercetator la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii. Cauzele sunt multiple, iar pescuitul nu este decat una dintre ele. Una dintre transformarile semnificative a fost indiguirea a o treime din suprafata Deltei, care a afectat foarte mult speciile care isi depun icrele in apa mica. Apoi, in anii 70-90, a existat o poluare intensa a Dunarii cu nutrienti, iar calitatea apei a scazut, ceea ce a dus la diminuarea populatiei de stiuca, lin si alte specii de apa limpede si la proliferarea carasului si platicai. Ulterior a fost introdus sistemul concesionarilor, care a venit cu avantajul unei mai bune paze, dar cu dezavantajul interesului propriu al concesionarilor, care au declarat mai putin peste decat au prins.
“S-a suprapus peste acestea un efect al pescuitului, in special de la Revolutie incoace, cand nu a mai existat o autoritate a statului la fel de puternica si fiecare a pescuit cat a putut. Chiar daca s-ar interzice pescuitul, tot ar exista probleme cu nutrientii din apa si cu altele si nu s-ar observa nicio imbunatatire pe termen scurt la unele specii”, a declarat Ion Navodaru.
Interzicerea pescuitului industrial ar insemna ca pescarii nu vor mai avea dreptul sa prinda decat strictul necesar pentru a-si hrani familiile, insa cherhanalele si celelalte forme de comercializare a pestelui vor disparea.
Modelul prohibitiei americane la alcool, de evitat
Majoritatea pescarilor din Delta lucreaza pentru firme de pescuit, carora le predau tot pestele prins. Cel putin teoretic. Practic, insa, exista foarte multi braconieri care declara la firme o cantitate mica de peste, iar restul il vand pe piata neagra, indiferent ca este vorba despre specii protejate de lege. Cei care lucreaza legal ii acuza pe braconieri ca “golesc balta de peste” si ca sunt protejati de intelegerile cu autoritatile. Pentru a avea capturi cat mai mari, acestia nu se dau in laturi de la tehnici brutale cu ajutorul carora reusesc sa “rada” toata populatia de peste de pe o anumita arie. Una dintre cele mai faimoase tehnici este cea a arcului electric, prin care se curenteaza cantitati mari de peste dintr-o anumita specie sau mai multe, de pe o anumita suprafata. Aceasta practica este interzisa si se pedepseste cu inchisoarea.
“Braconierii ies noaptea si curenteaza pestii, stabilesc ei dinainte ce specii vor, ce marime si de pe ce suprafata si rad totul. O seara asa, a doua seara asa, se face o suprafata mare de luciu care ramane fara peste”, a declarat pentru Green Report Cornel S., un pescar tulcean.
O alta metoda este cea a plaselor de monofilament cu ochiuri mici, in care se prind inclusiv puietii, cei care ar trebui sa se transforme intr-o generatie noua si sa se inmulteasca.
Pentru localnicii cinstiti din Delta, pescuitul reprezinta o traditie si un mod de viata. Familii intregi de pescari din tata in fiu merg la pescuit de dimineata pana seara, indiferent de anotimp, si isi castiga existenta din vanzarea pestelui prins. Daca nu vor mai exista firmele de pescuit si cherhanalele, ei vor incerca sa gaseasca solutii pentru a supravietui. Cea mai simpla optiune in acest caz este braconajul.
“Nu rezolva nimic daca interzic pescuitul, doar distrug o meserie veche din vremea Sfantului Petru. Ar fi mai bine daca ar fi mai atenti la braconaj, ca toti braconierii din Delta sunt mana in mana cu autoritatile, cu Politia de Frontiera”, a adaugat Cornel S.
Aceeasi opinie este impartasita si de guvernatorul ARBDD, care sustine ca in Delta este foarte greu de controlat pescuitul familial si ca acesta poate deveni o sursa importanta de peste pentru piata neagra.
“O interdictie de acest fel genereaza braconaj mai mare. Experienta ne-a invatat de-a lungul anilor ca interdictiile radicale nu sunt intotdeauna cele mai bune solutii. Stim exemplul prohibitiei la alcool din Statele Unite si stim ca oamenii pot gasi solutii pentru orice”, a declarat pentru Green Report guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu.
Aceeasi exemplu a fost dat de Ion Navodaru, cercetator la INCDDD, care sustine ca Interdictia nu rezolva problema si ca Delta se poate transforma intr-o America a anilor ’20.
Fiecare pescar ar deveni un braconier
“Interzicerea pescuitului industrial ar fi un mare dezastru pentru pescarii din Delta, care sunt capii unor familii de cinci-sapte membri in care sunt singurii care lucreaza. Este o condamnare la moarte pentru noi. Eu asta stiu sa fac: am invatat sa pescuiesc, sa fac unelte de pescuit, sa ma scol la trei dimineata, cand toata lumea doarme in cearceafuri curate, ma duc sa iau uneltele, sa ma intepe tantarii si sa stau la peste, ca sa pot sa imi intretin familia”, a declarat Vasile, un pescar din Delta.
El a adaugat ca marea problema sunt braconierii, despre care sustine ca sunt protejati de procurori si politisti locali si ca daca s-ar interzice pescuitul industrial, “fiecare pescar ar deveni un braconier”.
“Toti pescarii din Delta nu prind intr-un an mai mult de 5% din cantitatea de peste existenta, dar pelicanii si cormoranii, care sunt protejati de lege, mult mai mult decat atat”, a mai precizat Vasile.
Din anii ’70 si pana astazi, populatia cormoranilor s-a triplat, potrivit cercetatorului Ion Navodaru de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii. El sustine ca populatia cormoranilor vaneaza circa o treime din productia de peste, dar ca acest dezechilibru va fi stabilizat odata cu scaderea resursei de peste.
O masura nerealista in ochii pescarilor
Pescarii sportivi sustin ca interzicerea pescuitului industrial ar fi favorabila atat pentru ei, cat si pentru mediu. Cu toate acestea, sunt de parere ca va fi o masura greu de aplicat si ca ar putea duce la cresterea braconajului.
“In primul rand, ar disparea concurenta pe care ne-o fac pescarii profesionisti. Ei au scule profesionale, mari si care influenteaza foarte mult cantitatea de peste existenta. Cu toate astea, noi pescuim foarte putin si nu ar avea un impact asa de mare asupra capturilor noastre. Ar fi o masura in favoarea mediului, a speciilor de pesti si a tuturor vietuitoarelor, dar sunt slabe sanse sa fie pusa in aplicare”, a declarat pentru Green Report Sultan Marin, directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Tulcea (AJVPS).
Atat pescarii, cat si autoritatile cu care am discutat ne-au explicat clar ca atunci cand Ministerul Mediului se refera la pescuit industrial, vorbeste de fapt despre pescuitul comercial.
“Pescuitul industrial este cel care se practica in oceane, cu traulere, iar pestele merge la export. In Delta se practica pescuitul comercial, la scara mica, se folosesc unelte traditionale, iar pescuitul este mai mult de subzistenta, pentru ca pescarii isi intretin familiile din aceasta meserie”, a explicat pentru Green Report Ion Navodaru, cercetator la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii.
Pentru sefii firmelor de pescuit, o asemenea masura nu pare credibila, in primul rand din cauza impactului social pe care l-ar avea.
“Nu cred ca se va interzice pescuitul industrial, pentru ca nu au solutii pentru pescari. Este o masura nerealista. Daca le-ar da plati compensatorii, le-ar refuza, pentru ca banii se duc repede. Exista o lege a Rezervatiie, care zice ca locuitorii din Delta au dreptul de a practica meserii traditionale, drept care le-ar trebui respectat si garantat”, a declarat pentru Green Report Lucian Sanda, seful unei firme de pescuit si presedintele Federatiei Organizatiilor de Pescari din Delta Dunarii. El a atras atentia ca marea problema este, de fapt, braconajul si ca Ministerul Mediului ar trebui sa fie atent sa nu incurajeze acest obicei.
„Trebuie evaluata starea reursei piscicole si, daca se va ajunge la aceasta masura drastica de a interzice pescuitul industrial, trebuie considerat si impactul social pe care il va avea decizia asupra pescarilor. Trebuie sa se vada exact: 1500 de pescari, 4.000 de familii din Delta, ce capturi au anual, cat valoreaza pestele acela si sa primeasca o serie de compensatii”, a declarat pentru Green Report guvernatorul Rezervatiei Delta Dunarii, Grigore Baboianu.
El a explicat ca institutele de cercetari specializate ar trebui sa elaboreze un studiu pentru a vedea cat de grava este situatia resursei piscicole si ce masuri se impun. Astfel, sustine guvernatorul ARBDD, se poate afla daca este cu adevarat necesara interzicerea pescuitului industrial si pentru ce perioada. “Studiul asta trebuie facut nu pe baza capturilor raportate, ca asta este eroarea cea mai mare, pentru ca nu sunt raportate riguros si nu exista o situatie reala”, a adaugat Grigore Baboianu.
Foto: arbdd.ro, Green Report