Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Instruire pentru un proiect de monitorizare a apelor

Specialisti in gospodarirea apelor vor  participa in perioada 7 – 11 septembrie, la Oradea, la cursuri de instruire pentru implementarea proiectului DESWAT (Destructive Water Abatement and Control of Water Disasters – Sistem de avertizare in caz de inundatii si poluari accidentale), informeaza Agerpres.

Membrii ai Directiei Apelor Crisuri (DAC) Oradea si din cadrul Serviciului hidrologie, hidrogeologie si prognoze bazinale de la Directia Apelor Banat, Timisoara, vor participa la aceste cursuri.

Potrivit purtatorului de cuvant al DAC Oradea, Raluca Negrut, prin proiectul DESWAT, proiect finantat de Guvernul Romaniei prin credit USA si implementat prin Lockheed Martin Overseas Corp, activitatea de hidrologie si gospodarire a apelor intra intr-o noua etapa, de dezvoltare si modernizare a monitorizarii raurilor, dar si a prognozelor hidrologice de scurta si medie durata.

Astfel, se vor instala statii automate cu senzori de masurare a nivelului apei, precipitatiilor, temperaturii aerului si apei, de masurare a principalilor parametri de calitate a apei, iar pentru prognoze se vor achizitiona modele performante de prognoza si se vor integra modelele romanesti de prognoza Vidra, Consul si Unda in sistemul decizional al apelor. Proiectul DESWAT va integra sistemul de comunicatii si radare din cadrul proiectului SIMIN (Sistemul National Integrat de Meteorologie) si va permite evaluarea pagubelor potentiale.

"Acest proiect are o importanta deosebita deoarece va avea ca rezultat imbunatatirea sistemului informational si operational la nivelul activitatii de gospodarire a apelor si in special aceea de prevenire si urmarire a inundatiilor", a declarat directorul DAC, ing. Viorel Iuhas. Cursurile sunt sustinute de catre expertii sistemului DESWAT impreuna cu specialistii de la INHGA si desemnati ca instructori din partea Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Foto: nmfs.noaa.gov

spot_img

Ultimele știri