Instanta a suspendat avizul de mediu pentru fabrica de formaldehida Kronospan Sebes

Tribunalul Cluj a suspendat avizul de mediu pentru Planul Urbanistic de Detaliu al fabricii de formaldehida pe care Kronospan o construieste la Sebes, instalatie finalizata in proportie de aproape 90%, instanta admitand astfel o cerere facuta de doua ONG-uri, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de asociatiile care au promovat aceasta actiune in instanta, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu Cluj-Napoca si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes, suspendarea decisa de Tribunalul Cluj are efecte imediate si este valabila pana la solutionarea irevocabila a procesului prin care cele doua ONG-uri cer anularea acestui act emis de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu.

Potrivit sursei citate, cele doua asociatii au invocat imprejurari de drept si de fapt care au creat un dubiu asupra legalitatii actului si au dovedit urgenta masurii suspendarii, prin aceea ca societatea Kronospan intentioneaza sa finalizeze procesul de obtinere a autorizatiei de construire si de punere in functiune a instalatiei respective inainte de solutionarea irevocabila a cauzei.

Presedintele asociatiei Centrului Independent pentru Protectia Mediului Sebes, Mircea Matei, a declarat, miercuri, ca o consecinta a deciziei Tribunalului Cluj va fi si suspendarea avizului dat de Primaria Sebes pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) al noii instalatii de formaldehida, deoarece acesta a fost obtinut pe baza avizului de mediu emis de ARPM Sibiu.

Mircea Matei a spus ca, in perioada imediat urmatoare, Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes intentioneaza sa introduca o actiune in instanta si impotriva Primariei Sebes, prin care va solicita anularea avizului pentru PUD.

"Asociatia noastra a facut demersuri pe langa Primaria Sebes pentru ca aceasta sa nu urmeze exemplul ARPM Sibiu, prin emiterea in cascada a tuturor aprobarilor solicitate de Kronospan. Din nefericire, Primaria a incalcat de asemenea legislatia in vigoare privind autorizarea lucrarilor de construire si urbanism si a aprobat planul urbanistic in discutie. Viitoarele noastre demersuri juridice vor viza si incalcarile legislatiei de catre Primaria Sebes", a spus Matei.

El a explicat ca organizatiile de mediu implicate in acest proces doresc demolarea instalatiei de formaldehida construita fara avizele necesare si readucerea terenului la starea initiala. De asemenea, cele doua ONG-uri sustin ca prin emiterea unui aviz de mediu pentru o constructie deja existenta "se infrange orice fel de scop si utilitate a evaluarii de mediu" si ca instalatia ar fi o sursa constanta de poluare si risc pentru sanatatea populatiei, avand in vedere ca este amplasata in zona rezidentiala a orasului Sebes.

Consilierii locali din Sebes au aprobat, in toamna anului trecut, Planul Urbanistic de Detaliu privind constructia noii fabrici de formaldehida a companiei Kronospan, unitate construita in proportie de aproape 90%, desi nu avea toate autorizatiile si avizele necesare.

Fabrica de formaldehida a companiei Kronospan a creat un conflict in Sebes, impartind localnicii in opozanti si sustinatori ai acestei investitii.

Investitia este realizata prin subsidiara companiei Kronospan, Kronochem Sebes, firma care gestioneaza activitatea chimica, avand si o alta fabrica mai veche de producere a formaldehidei cu o capacitate de 30.000 de tone pe an.

Noua fabrica a fost construita in urma cu doi ani in proportie de peste 90%, fara insa sa aiba toate acordurile si autorizatiile necesare. Din aceasta cauza Garda Nationala de Mediu a decis la acea data demolarea fabricii de formaldehida, insa Kronospan a contestat in instanta aceasta decizie, ea fiind anulata.

Noua unitate ar urma sa produca 60.000 de tone de formaldehida pe an, substanta pe care opozantii o considera cancerigena. Opozitia localnicilor a determinat autoritatile locale sa decida, in 2007, organizarea unui referendum local in care populatia sa fie consultata cu privire la producerea formaldehidei de catre compania austriaca Kronospan. Consultarea publica a avut loc in luna septembrie 2007 si a fost invalidata din cauza absentei la vot a sebesenilor.

La sfarsitul anului 2007, compania a fost amendata de autoritatile de mediu si Primaria Sebes pentru ca a construit noua fabrica de formaldehida fara autorizatie de constructie si acord de mediu.

Compania austriaca Kronospan detine la Sebes doua fabrici, una de PAL si alta de MDF, pe care le-a cumparat in 2004 de la grupul italian MD Fratti, investitiile totale realizate in Romania fiind de peste 250 de milioane de euro.

In noiembrie anul trecut, Judecatoria Sebes a dat o sentinta prin care obliga Kronospan Sebes sa demoleze fabrica de productie de formaldehida ridicata in 2007, dar aceasta a fost atacata cu recurs, nesolutionat inca.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri