Populatia de pinguini din Antarctica este expusa pericolului incalzirii globale, arata cel mai nou raport al WWF.
Pinguinii din Antarctica si Schimbarile Climatice demonstreaza ca cele patru populatii de pinguini care se inmultesc pe continentul antarctic se afla sub presiune crescanda. Pentru unii, incalzirea globala afecteaza pamantul pe care isi cresc puii. Pentru altii, hrana a devenit un lux din cauza incalzirii si a pescuitului in exces.
"Se pare ca aceste simboluri ale Antarcticii vor avea de infruntat o lupta dura pentru a se adapta la o schimbare climatic fara precedent", a declarat Anna Reynolds, director in cadrul programului de schimbari climatice al WWF.
Peninsula Antarctica se incalzeste de cinci ori mai repede decat media. Oceanul Sudic s-a incalzit deja pana la o adancime de 3.000 de metri.
Suprafata ghetarilor din vestul peninsulei a scazut cu 40% fata de acum 26 de ani. Acest lucru a dus la reducerea cantitatii de krill, sursa principala de hrana a pinguinilor. Pe masura ce krill-ul s-a micsorat, pinguinii Chinstrap au scazut ca numar cu pana la 66%. Pe langa faptul ca pinguinii Chinstrap au tot mai putin hrana, trebuie sa o imparta si cu pinguinii Gentoo, care s-au reorientat dupa disparitia completa a surselor lor obisnuite de hrana, din cauza pescuitului in exces.
Pinguinul Imparat, cel mai mare pinguin din lume, este o specie care s-a injumatatit ca numar in unele colonii, in ultimul secol. De asemenea, numarul pinguinilor Adelie a scazut cu 65% in ultimii 25 de ani, din cauza incalzirii dramatice a coastei de nord-vest a peninsulei, unde traiesc acestia.
"Hrana in Antarctica, si implicit supravietuirea pinguinilor si a altor specii, depinde de viitorul ghetii",a declarat James P. Leape, director general al WWF International. "Ministrii trebuie sa se angajeze, la Bali, pentru o reducere drastica a emisiilor de dioxid de carbon pentru tarile industrializate pentru a proteja Antarctica si a salva sanatatea Planetei", a mai spus acesta.