ING: Paranoia administratiei blocheaza fondurile UE pentru regenerabile

iAcordarea fondurilor UE pentru proiecte de investitii in energii regenerabile este ingreunata de "frica viscerala" si de "paranoia" administratiei romanesti de a nu fi acuzata de frauda, din cauza birocratiei excesive, in contextul in care energia regenerabila este un domeniu atractiv pentru banci, a declarat pentru Mediafax directorul diviziei piete de capital din ING Romania.

"Exista o frica viscerala in administratia romaneasca de asumare a responsabilitatii in acordarea fondurilor europene din cauza birocratiei excesive care creeaza o paranoia de a nu fi acuzati de frauda. Stiti cum e, daca spui nu, nu ai niciun risc. Administratia trebuie sprijinita pentru a simplifica regulile si procedurile de acordare a fondurilor eurpene", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa Florin Ilie.

El a adaugat ca, pentru proiecte de investitii in energii regenerabile, in Romania nu a fost accesat niciun ban din fonduri europene, din cauza birocratiei excesive.

"Nu te poti baza pe fondurile europene pentru ca este prea mare birocratia si dureza prea mult. De un an de zile nu s-a accesat niciun ban din fonduri europene, desi exista proiecte aprobate", a spus Ilie.

El a adaugat ca investitiile in energii regenerabile sunt cele mai atractive, iar crearea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda mai multe active de productie a electricitatii, asa cum intentioneaza Guvernul, ar trebui sa vizeze si listarea la bursa a cel putin 20% din capital.

"Daca o investitie este atractiva, aceasta e energia, dar nu oricare energie, ci cea regenerabila", a adaugat Ilie.

Potrivit sursei citate, listarea la Bursa a unor pachete de 10-12% din capitalurile Transelectrica (TEL) si Transgaz Medias (TGN), a fost o fericire doar pentru investitorii mici, iar aceste doua companii nu vor putea obtine bani de pe bursa atata timp cat vor avea plasate pe piata de capital pachete mici de actiuni.

"Listarea Transelectrica si Transgaz a fost o fericire doar pentru investitorii mici, ele nu vor ridica bani de pe bursa cu acest free-float. Un campion energetic ar trebui sa aiba listat la bursa cel putin 20% din capital, pentru ca altfel nu va putea strange bani de pe bursa", a mai spus Ilie.
Guvernul intentioneaza ca comaseze principalele active de productie a electricitatii in doua companii nationale.

Foto: standard.money.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri