Impunerea PFA-ului la producatorii agricoli ar putea fi amanata

Cu toate ca ordonanta de urgenta care obliga micii producatori sa se inscrie la Registrul Comertului va intra in vigoare peste doua zile, reprezentantii Ministerului Agriculturii vor ca aplicarea acesteia sa fie amanata.

”Vom discuta la nivelul Guvernului, am avut o discutie si cu primul – ministru, sa vedem daca mentinem data de intrare in vigoare sau vom lua o decizie de amânare a aplicarii acestei ordonante”, a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale Mihail Dumitru. El a precizat ca Ordonanta de Urgenta 44/2008, care urmeaza sa intre in vigoare de la 25 aprilie, a fost elaborata si aprobata de guvernul trecut.

In pofida solicitarii de amanare a ordonantei, ministrul apreciaza ca masura de a-i obliga pe tarani sa devina ”persoana fizica autorizata” (PFA) este corecta pentru ca ”orice agent care presteaza activitate economica trebuie sa fie inregistrat”.

Taranii, victime directe in lupta cu evaziune fiscala

”Aceasta masura face parte din obiectivul Guvernului de fiscaliza sectorul agricol, care este cel mai putin fiscalizat, si de a reduce evaziunea fiscala, pentru ca, dupa o analiza recent pe care am realizat-o, avem semnale foarte mari ca exista ferme foarte mari, de sute de hectare, care sunt persoane fizice, ceea ce nu se intâmpla nicaieri in Europa. Deci scopul nostru este ca aceste ferme mari, care produc comercial, sa fie inregistrate, sa plateasca impozite, sa primeasca ajutoare financiare de la stat dar sa contribuie si ele la bugetul de stat”, a explicat Dumitru.

El a adaugat ca, in prezent, statul acorda subventii nationale numai celor producatorilor inregistrati, in schimb toti fermierii din România pot primi subventii europene, inclusiv cei care nu sunt inregistrati si care nu contribuie la buget.

Totusi, in afara de producatorii cu ferme de sute de hectare identificati de autoritati, in prezent in Romania exista o categorie importanta de tarani care traiesc la limita subzistentei si care vor fi impozitati laolalta cu marii producatori. Astfel, ca sa-si vanda in piata legumele din gradina, taranii vor fi obligati sa isi deschida un cont in banca, sa elibereze facturi si sa isi declare anual veniturile, care vor fi impozitate cu 16%.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri