Pierderea biodiversitatii ne costa 7,5% din PIB-ul global

Costul total anual al reducerii biodiversitatii si al degradarii ecosistemului este estimat a fi intre 2 si 4,5 mii de miliarde de dolari americani, sau intre 3,3 si 7,5% din PIB-ul global, potrivit unei analize PricewaterhouseCoopers (PwC).

Documentul face parte din studiul ONU ”The Economics of Ecosystems and Biodiversity” (TEEB), ce examineaza aspectele economice ale reducerii biodiversitatii si degradarii ecosistemului.

Potrivit analizei, toate sectoarele de activitate vor fi afectate de reducerea resurselor naturale existente, iar impactul economic global al reducerii biodiversitatii si al degradarii ecosistemului este estimat intre 2 si 4,5 mii de miliarde de dolari americani anual, ceea ce se va reflecta in preturile produselor, disponibilitatea acestora, costurile finantarii, impactul asupra climei si in perturbari ale lantului de aprovizionare pentru consumatori, companii si guverne.

Potential pentru companii

„Mentinerea biodiversitatii nu ar trebui sa fie privita doar ca o vulnerabilitate sau un cost pentru companii, ci ca un potential urias de afaceri inca neexploatat”, a explicat Alexandru Lupea, din partea PwC Romania. El a dat ca exemplu sectorul agricol bio, estimat in prezent la 40 de miliarde de dolari in intreaga lume, care ar putea creste de cinci ori pana in 2020, ajungand la o valoare de 210 miliarde de dolari. In acest sector, tara noastra si-ar putea dezvolta masiv productia, profitand de pe urma gradului redus de utilizare a ingrasamintelor artificiale si pesticidelor in agricultura.

Raportul TEEB a relevat faptul ca gradul de constientizare al pericolului reducerii biodiversitatii este cel mai ridicat pe continentele afectate de schimbarile climatice si de despaduririle pe suprafete mari. Peste 50% dintre directorii executivi din America Latina si 45% dintre cei din Africa percep reducerea biodiversitatii drept o amenintare pentru dezvoltarea afacerilor.

Apa folosita pentru productia de alimente si bauturi, lemnul pentru ambalaje, mobila si hartie, terenul agricol pentru legume si fructe, precum si fibrele vegetale pentru imbracaminte, sunt cateva dintre resursele ce tin de biodiversitate si ecosistem a caror valoare economica si nevoie de protejare sunt examinate in cadrul studiului.

In pofida acestui fapt, analiza PwC a indicat ca mai putin de o companie din cinci percepe reducerea biodiversitatii ca un subiect important pe agenda de afaceri. De asemenea, numai doua dintre primele 100 cele mai mari companii din lume, definesc reducerea biodiversitatii drept un risc strategic.

Romania, pe ultimul loc la conservare

Romania a intrat in Uniunea Europeana cu cinci regiuni biogeografice, dintre care una unica pe continent. Cu toate acestea, la indicatorul de conservare, tara noastra se afla pe ultmul loc din cauza lipsei de finantari pentru acest domeniu, potrivit declaratiilor facute in luna iunie de directorul general al asociatiei Natura Management, Atena Groza.

“Conservarea biodiversitatii este un deziderat, dar daca problema finantarii nu este rezolvata si daca principiul de integrare a biodiversitatii in celelalte sectoare nu este luat in serios ramane doar o poveste frumoasa”, a avertizat Atena Groza in cadrul conferintei „Romania, intre Copenhaga si Cancun”, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution.

„TEEB for Business”, este parte a unei serii de rapoarte care vor fi lansate de ONU in cadrul Anului International al Biodiversitatii, chemand companiile sa adopte astfel de concepte precum „Fara Pierderi Nete”, „Neutralitate ecologica” si, in final, „Impact Net Pozitiv”, in ceea ce priveste mediul inconjurator.

Raportul “TEEB for Business” este disponibil pe pagina de internet www.teebweb.org.

 

 

 

 

spot_img

Ultimele știri