Picnic la marginea drumului

text de Corneliu Belciug

In 1972, Arkadi si Boris Strugatki au scris „Picnic la marginea drumului”, o carte de referinta pentru mine si sper pentru multi impatimiti ai genului science-fiction. Povestea, pe scurt, e cam asa: in urma unei vizite
extraterestre apare „Zona”, un perimetru guvernat de reguli si forte crude si de neinteles, plin de artefacte cu proprietati supranaturale, lasate in urma de o civilizatie mult avansata. O capcana pentru temerari, curiosi sau pentru cautatorii de comori, un loc in care moartea vine intr-o clipa si, de cele mai multe ori, in forme abominabile. Un loc in care putini intra, dar cei mai multi ajung sa plateasca tributul cerut de „Zona”. E o poveste despre fascinatia descoperirii, despre atractia nestavilita a cunoasterii, bogatiei, puterii, despre depasirea propriilor limite. Citind cartea fratilor Strugatki te mai intrebi si de ce extraterestrii au oprit pentru un picnic pe marginea drumului, tocmai pe drumul nostru? De ce si-au lasat gunoaiele in urma, fara sa se gandeasca la consecinte? Incepe sa aiba sens ce scriu? Va explic mai jos.

Am inceput cu „Picnic la marginea drumului” pentru ca, in Romania, „Zona” fratilor Strugatki are 23.000 de hectare. Sau cel putin asta stim acum, in decembrie 2007, ca ar fi suprafata terenurilor poluate de industrie si agricultura. Siderurgia si metalurgia ne-au dat 8 situri contaminate cu o suprafata de 8.996 de hectare, industria extractiva 170 de situri insumand 8.725 de hectare, petrolistii – 232 terenuri cu o suprafata totala de 2.664 de hectare, sectorul energetic – 10 terenuri cu o suprafata totala de 1.700 de hectare, depozitele de deseuri industriale 110 situri pe o suprafata de 954 de hectare, depozitele de deseuri menajere – 684 de hectare in 275 de locuri, iar fermele agricolo-zootehnice – 30 de hectare in 47 de situri. In total, 23.753 de hectare. Vi se pare mult? Haideti sa ne gandim ca inainte de 89 erau 43.000 de fabrici si uzine si cateva mii de ferme agricole si zootehnice. Credeti ca difernta poate fi explicata prin grija fata de mediu aratata de directorii fostele intreprinderi de stat? Nu va apuca rasul?

Vestea buna e ca incepe recensamantul zonelor contaminate. La mijlocul lunii noiembrie au fost aprobate HG 1.403 si 1.408, pe baza carora Ministerul Mediului poate demara prima actiune de evaluare a siturilor contaminate. Sunt stabilite normele, metodologia, criteriile de evaluare si clasificare. In august 2008 ar trebui sa avem primul inventar al terenurilor poluate. Eu zic ca, in urma recensamantului zonelor contaminate, cifrele existente azi se vor multiplica de cateva ori. „Zona” fratilor Strugatki din Romania va ajunge de ordinul sutelor de mii de hectare. Vor incepe programe nationale, vor fi fa-cute strategii, vor fi alocate sume de la buget sau bani europeni, toate acestea sunt lucruri mai mult decat bune. Dar cred ca cel mai important este ca vom sti pe unde avem voie sa trecem. Eu nu vreau sa intru in „Zona”, nu caut bogatii, nu vreau sa descifrez mistere, vreau doar sa mi se garanteze sigurant a si sanatatea. Daca in cartea fratilor Strugatki „Zona” era delimitata si pazita, in Romania 2007 nu stii inca daca si cat de departe ai inaintat intr-un perimetru care isi va cere tributul.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri