Piata semintelor agricole e controlata de gigantii biotehnologici

Inca de la mijlocul anilor 1990, cinci giganti ai biotehnologiei – Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow si DuPont – au preluat controlul asupra pietei mondiale a semintelor, promovand monocultura si plantele modificate genetic (OMG).

Acestea au cumparat peste alte 200 de companii pentru a domina accesul lumii la semintele agicole, se arata intr-o investigatie publicata de “The Ecologist”.

Philip Howard, profesor la Universitatea din Michigan, a realizat un grafic inedit pentru a ilustra puterea tot mai mare a acestor companii, spune ca invazia lor pe piata semintelor a fost dramatica si ca ingreuneaza tot mai mult eforturile agricultorilor de a gasi alternative la organismele modificate genetic.

In SUA, de exemplu, unde 90% din culturile de soia sunt modificate genetic, agricultorii conventionali gasesc din ce in ce mai greu seminte nemodificate genetic pe care sa le planteze.

Howard spune ca puterea tot mai mare a acestor companii este “incompatibila” cu practicile sustenabile in agricultura, precum economisirea si replantarea semintelor. El spune ca o solutie pentru impiedicarea unui monopol al acestor companii ar fi interzicerea acordarii patentelor pentru seminte si plante modificate genetic.

Patentul ofera unei companii drepturi exclusive de a comercializa si dezvolta o inventie. In acest caz, patentul asupra OMG-urilor ofera drept exclusiv companiei care o detine si interzice fermierilor sa pastreze seminte vechi, fortandu-i, totodata, sa cumpere anual altele noi de la producator.

Howard spune ca patentarea excesiva a semintelor agricole de catre gigantii biotehnologiei le permite acestora sa detina controlul asupra unui numar foarte mare de varietati de seminte, ceea ce duce la cresterea pretului acestora si ii impiedica pe agricultori sa aleaga alternative.

Sorina Covrig

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri