Gunoaiele menajere si cele industriale adunate din Maramures se vor depune in gropile special amenajate de la periferia localitatilor Baia Mare si Rozavlea, potrivit Agerpres.
Initial, Consiliul Judetean Maramures trebuia sa construiasca o groapa de gunoi ecologica in apropierea municipiului Baia Mare, insa n-a identificat terenul necesar acestei investitii. Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a declarat ca majoritatea primariilor rurale unde a fost gasit un teren de amplasare a depozitului de gunoi au refuzat amplasarea motivand posibila poluare a mediului ambiant.
"Intr-un final, dupa mai multe tentative esuate am gasit un teren adecvat la marginea comunei Rozavlea. Impreuna cu primaria si abia dupa ce printr-un referendum au fost consultati si locuitorii comunei am reusit sa pornim proiectul. Exista din partea primariilor o mare retinere in privinta amplasarii depozitelor de gunoi, indeosebi in ce priveste factorul poluant. Insa, fiind vorba de depozit integrat, gunoaiele depuse vor fi prelucrate, iar poluarea mediului ambiant sever controlata", a spus Mircea Man.
Pe de alta parte, directorul tehnic al Consiliului Judetean Maramures, Gratiela Bolma, a precizat ca proiectul de gestionare a deseurilor e finalizat si se asteapta un raspuns din partea specialistilor in privinta amplasarii celor doua depozite, urmand ca cel tarziu in luna octombrie, proiectul sa fie depus la Bruxelles.
"Pana la terminarea constructiei celor doua gropi ecologice primariile trebuie sa incheie contracte de salubrizare cu depozitele care preiau temporar deseurile menajere. Aceste depozite functioneaza la periferia municipiilor Baia Mare si Sighetu Marmatiei", a spus Gratiela Bolma. Conform unei directive europene, depozitele de gunoi neconforme trebuie inchise pana pe 16 iulie. Pana la finalizarea celor doua gropi de gunoi toate primariile din Maramures sunt obligate sa depoziteze gunoaiele pe cele doua spatii amenajate din Baia Mare si Sighetu Marmatiei.
Valoarea proiectului de mediu derulat in Maramures a fost estimat la 68 milioane euro. Consiliul Judetean Maramures va infiinta un centru de management integrat, iar Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor va juca un rol decisiv in politic de colectare, transport si operare a statiilor de transfer a deseurilor.
Foto: www.tion.ro