Inventarierea gropilor de gunoi din comunele doljene continua, desi termenul de inchidere al acestora a trecut din 16 iulie. Identificarea depozitelor neconforme cu standardele europene de catre comisarii Garzii de Mediu are punct final sfarsitul acestei luni.
Comisarii Garzii de Mediu Dolj insarcinati cu inventarierea gropilor de gunoi din judet nu au reusit sa localizeze decat 140 din totalul de 386. Au fost verificate 42 de comune din totalul de 111 localitati rurale. Marti, comisarii Garzii de Mediu au plecat cu GPS-ul in vestul judetului, in comunele Cernatesti, Grecesti si Secu.
In comuna Cernatesti, GPS-ul nu prea a avut ce identifica pentru ca in aceasta localitate nu exista nici o groapa de gunoi. Localnicii sunt atat de familiarizati cu ideea de „reciclare“, incat gunoiul menajer nu ajunge la marginea satului. Cele mai multe resturi dintr-o gospodarie sunt de la animale, iar fiecare localnic le foloseste ca ingrasamant pentru propriile terenuri. Hartiile, peturile sunt arse si asa scapa fiecare gospodar de grija gunoiului, iar edilul comunei nu mai este preocupat si cu gropile conforme sau neconforme cu standardele europene.
Cum localitatea Cernatesti nu are nici o groapa de gunoi, reprezentantii primariei impreuna cu comisarii garzii au luat la puricat pana si PUZ-ul, poate, poate gasesc vreuna de care nu au cunostinta. Dar singurele locuri in care se arunca gunoiul sau mai bine zis hoiturile din comuna sunt trei puturi vechi.
„Nu avem groapa comunala. La noi, oamenii arunca balegarul pe camp, pe loturile pe care le detin, iar sticlele astea de suc le aduna pentru ca vin romii cu carutele si le iau. Si, la drept vorbind, oamenii sunt saraci. Nu este ca in oras, sa adune zeci de kilograme de gunoi. Ei (comisarii – n.r.) au crezut ca puturile alea in care se aruncau pe timpuri animalele moarte sunt gropi de gunoi, dar nu este asa. Macar pe linia asta nu avem probleme. Acum sa vedem ce facem. Va trebui sa aducem pubele, sa incheiem contracte cu Salubritatea din Craiova, daca altfel nu se poate“, a conchis viceprimarul Dumitru Dragota.
La margine de drum
La Grecesti, gropile au fost inchise, dar asta nu inseamna ca gunoaiele au disparut. Primarul se plange ca localnicii folosesc pe post de container paraul Rasnic, care strabate localitatea. Inca de la intrarea in localitate, pe marginea drumului comunal sunt cateva movilite de gunoi. Peturile sunt nelipsite din peisaj, chiar pe izlazul din fata primariei.
La fel ca si confratii din Cernatesti si Marcel Firu, primarul Grecestiului, viseaza la Masterplanul promis de Consiliul Judetean Dolj si spera la fondurile europene. Nici la Secu nu sunt probleme cu platformele de gunoi. De fapt, una singura a fost in comuna si primarul a inchis-o. Localnicii nu au decat sa se descurce, pentru ca visul pubelei de gunoi este inca departe.
Identificare la jumatate
Misiunea comisarilor de la Garda de Mediu a fost destul de usoara in aceasta parte a judetului si nu au dat amenzi. „Nu s-a depistat nici o groapa de gunoi functionala in aceste localitati doljene. In Cernatesti, nu exista o groapa de gunoi, la Grecesti au fost trei, dar sunt tasate si acoperite cu vegetatie, iar la Secu a existat una, dar nu mai este folosita. Trebuie sa ne grabim cu depistarea acestor depozite de gunoi neconforme cu standardele europene, pentru ca in Dolj suntem abia la jumatate si ultimul termen de identificare este sfarsitul acestei luni“, a precizat Ileana Serban, directoare coordonatoare a Comisariatului Garzii de Mediu Dolj.