Gazeta de Sud: S-a dat startul la un nou sezon de PETscuit

Aproximativ sapte tone de deseuri, atat au strans voluntarii doljeni, elevi si angajati ai Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Jiu, intr-o actiune de ecologizare derulata pe malurile apelor din Dolj. In plus, zeci de tineri s-au hotarat sa fie intotdeauna atenti unde arunca deseurile.

Aproximativ 120 de voluntari au participat ieri la o actiune de ecologizare care a avut loc pe malul raului Jiu, in zona Mofleni, si pe paraul Valea Alba, zona Bucovat, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la importanta mentinerii apelor curate. „Actiunea a fost organizata la initiativa Fundatiei nonguvernamentale „Cuvantul care zideste“, patronata de Mitropolia Oltenia, care desfasoara proiectul «Copiii – protectorii naturii». Administratia Bazinala de Apa (ABA) Jiu s-a alaturat initiativei elevilor prin participarea cu 30 de voluntari si furnizarea de materiale utile pentru ecologizare, precum si acordarea de sprijin specializat, acolo unde este cazul“, a declarat Camelia Barbutu, purtatorul de cuvant al ABA Jiu.

„O sa atentionez pe toata lumea sa aiba grija unde arunca gunoiul“

Cei mai multi participanti la eveniment au fost din randul elevilor (80) Colegiului National „Carol I“, Colegiului National „Elena Cuza“, Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“ si Scoala Generala Podari. Acestia au reusit ca in numai cateva ore sa stranga peste sapte tone de deseuri (menajere, textile, plastic, hartii, resturi lemnoase). In plus, au fost incantati ca pot sa dea o mana de ajutor in lupta pentru un mediu mai curat. „Particip la prima actiune de acest gen, din pacate. Asta deoarece foarte putine persoane organizeaza astfel de manifestari. Am venit la indemnul profesorilor, dar trebuie sa facem astfel de activitati din proprie initiativa. Mi-as dori ca toata lumea sa stranga gunoiul“, a declarat Isabela Smarandache, eleva la Scoala nr. 22 din Craiova. Afirmatia a fost sustinuta si de alti elevi. „Am vazut cati oameni sunt nepasatori cu natura si mi-am zis ca, chiar daca suntem putini acum, daca ne vor urma si altii exemplul, lucrurile se vor schimba. Eu oricum nu o sa mai arunc niciodata nimic la intamplare si o sa atentionez pe toata lumea sa aiba grija unde arunca gunoiul“, a explicat Tiziana Balasoiu, eleva la CN „Elena Cuza“, care a precizat ca este pentru prima oara la o astfel de actiune si ca oamenii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa arunce ceva pentru ca printr-un simplu gest pot distruge habitatul multor vietati.

„Primarii ar trebui sa-i responsabilizeze pe cetateni“

Potrivit reprezentantilor ABA Jiu, stangerea deseurilor de pe malul raurilor nu este suficienta pentru un mediu mai curat, fiind necesara, in primul rand, schimbarea mentalitatii oamenilor. „Incercam sa facem ecologizare deoarece cetatenii nu au un spirit civic foarte dezvoltat si arunca mizeria in locuri unde nu ar trebui. Primarii ar trebui sa-i responsabilizeze pe cetateni“, a declarat Marin Vava, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor din cadrul ABA Jiu. Afirmatia a fost intarita de directorul coordonator al ABA Jiu. „Prin astfel de actiuni, ABA Jiu doreste sa constientizeze cetatenii in ceea ce priveste importanta pastrarii curateniei apelor si, in acelasi timp, sa faca un apel la solidaritate sociala si interinstitutionala pentru ca, printr-un efort conjugat comun, sa previna si sa combata impreuna fenomenul poluarii apelor, inclusiv prin metode coercitive“, a declarat Cosmin Calin, directorul coordonator al ABA Jiu.

Copiii pot schimba mentalitatea

Aceasta a fost si ideea de la care a pornit initiativa acestei manifestari. „Actiunea se desfasoara in cadrul proiectului «Copiii – protectorii naturii», finantat de Ambasada SUA la Bucuresti, care are drept scop cultivarea dragostei pentru natura si grija fata de mediul inconjurator, precum si sa promoveze in randul elevilor impactul pozitiv al voluntariatului. Ne adresam in primul rand copiilor, pe care vrem sa-i educam in acest spirit si sa aiba o responsabilitate fata de lumea frumoasa in care traiesc astfel incat sa devina adevaratii protectori ai naturii. Nu poti sa te adresezi celor care fac mizerie“, a precizat preotul Ion Resceanu, directorul Fundatiei „Cuvantul care zideste“, care a explicat ca in cadrul proiectului „Copiii – protectorii naturii“, care se desfasoara in perioada septembrie 2009 – iunie 2010, au fost realizate expozitii de fotografie itinerante si un film documentar (realizat de Marian Vulcanescu) dedicate zonelor vizate (Valea Jiului, Valea Tismanei, Cheile Sohodolului, Cheile Oltetului) pentru protejarea lor.

spot_img

Ultimele știri