Gazeta de Sud: Doljul, cu gunoiul in curte

Gropile neecologice din Dolj sunt inchise de astazi. Consiliul Judetean fluiera acum a paguba, iar primarii doljeni trebuie sa se descurce.
Cele aproape 390 de rampe de gunoi improvizate din judet nu mai pot fi folosite incepand cu 16 iulie, Romania fiind obligata, in caz contrar, sa plateasca penalizari usturatoare catre bugetul UE, potrivit tratatelor de mediu. De teama ca amenzile de 200.000 de euro pe zi sa nu se rasfranga asupra lor, primarii doljeni au inceput, inca de acum o luna, sa acopere cu pamant gropile neecologice.

In multe cazuri, in localitatile din mediul rural, oamenii sunt obligati sa-si depoziteze resturile menajere in curti pana la gasirea unei solutii. „Fiecare o sa isi tina gunoiul la el in curte. Era o problema cu gunoiul de grajd, dar o sa il duca fiecare in extravilan", a spus Aurica Cirstianu, primarul din comuna Radovan. Primarul din Breasta, Marin Marcu, respira ceva mai usurat fiindca localitatea e inclusa in zona metropolitana a Craiovei.

„Ce sa facem! Nu mai scoatem nimic din curte de maine (astazi -n.r.)! Am acoperit groapa cu pamant si suntem in discutii cu Salubritatea din Craiova si cu Ecosud. Sper ca pana la 1 august sa le ducem la bun sfarsit. Pana atunci, ne descurcam cum putem. Noi suntem intr-o situatie mai fericita. Pentru altii e mai greu", a declarat Marcu.

Alti primari, cum este cazul lui Eugen Neicu, edilul-sef din Galiciuica, asteapta o rezolvare de la Consiliul Judetean (CJ) Dolj. Pana la solutia CJ, „fiecare o sa depoziteze acasa", dupa cum a explicat Neicu.

Masterplanul CJ, intr-o derulare nesfarsita

Potrivit lui Radu Papa, arhitectul-sef al judetului, la nivelul CJ Dolj s-a aprobat anul trecut un plan de gestionare a deseurilor si exista si un masterplan care, teoretic, rezolva problema resturilor menajere. De masterplanul in cauza, finantat prin fonduri structurale, se ocupa Directia de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, condusa de directoarea Ileana Majina. Aceasta, intrebata in ce stadiu se afla proiectul, avand in vedere situatia in care sunt primariile din judet, a raspuns halucinant: „Ce vreti sa va spun. E o chestiune mai delicata. Masterplanul este in derulare. Atat pot sa spun".

O solutie pentru comunele judetului ramane rampa de la Mofleni, care poate fi folosita avand in vedere ca municipiul Craiova nu a iesit inca din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionare a Deseurilor „ECODOLJ", potrivit directorului Serviciului de Salubritate, Sorin Ciobanu. „A fost un proiect pe ordinea de zi a sedintei din iunie, prin care se revoca asocierea la ECODOLJ, dar s-a scos. Daca au contract, autoritatile locale pot sa depoziteze deseurile menajere la groapa ecologica de la Mofleni", a explicat Ciobanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri