Gazeta de Sud: Comunele doljene, sufocate de gunoi

Localitatile doljene sunt sufocate de munti de gunoaie. Inchiderea gropilor neconforme cu normele europene i-a determinat pe locuitorii din mediul rural sa arunce resturile din gospodarii la marginea drumului. In judetul Dolj, 60 de gropi nu sunt inca inchise oficial.

Chiar daca ultimul termen de inchidere a gropilor de gunoi neecologice din Dolj a fost luna iulie 2009, mai sunt inca 60 de gropi neinchise oficial din totalul de 309, cate au inventariat inspectorii Garzi de Mediu. Problema gunoiului este departe de a se fi rezolvat, fiindca, in lipsa unei platforme de gunoi, localnicii din mediul rural arunca resturile la marginea drumului. Intrarile sau iesirile din unele comune doljene sunt strajuite de munti de gunoaie.

„In 22 de comune din Dolj, avem inca probleme cu inchiderea gropilor, 60 la numar. Acum a aparut un alt fenomen. Oficial, in unele localitati, platformele de gunoi au fost desfiintate. In lipsa altei variante, localnicii arunca resturile pe marginea drumului, la intrarea sau la iesirea din localitate. Mari probleme cu depozitarea gunoiului sunt in comunele Ostroveni, Malul Mare, Isalnita, Bucovat, Varvoru, Orodel, Seaca de Camp. Inspectorii au inceput deja verificarile si chiar au aplicat amenzi. De exemplu, pentru Primaria comunei Bucovat s-a dat o amenda de 1.500 de lei“, a declarat Ileana Serban, directorul Garzi de Mediu Dolj.

Groapa de gunoi la margine de drum

Primarii din comunele vizate dau vina pe localnici si uita ca ar fi fost de datoria lor ca sa aloce, inca de anul trecut, bani de la buget pentru colectarea gunoiului si transportul catre statiile de transfer din judet. Mult mai afectate sunt comunele aflate in imediata vecinatate a Craiovei. „Noi am inchis de anul trecut gropile din localitatea Bucovat. Dar localnicii nu inteleg sa-si adune deseurile si sa le distruga in propria gospodarie. Le arunca pe unde nimeresc, pe marginea drumului, pe malul Jiului. Mai rau este ca si cei din Craiova vin si arunca pe raza comunei. Este un dezavantaj ca suntem in imediata vecinatate a orasului. Acum am incheiat un contract cu cei de la EcoSud. Impartim pubele localnicilor si gunoiul va fi dus la groapa de gunoi din Mofleni“, spune primarul comunei Bucovat, Constantin Vasile.

Tot in stadiul „de rezolvare“ sustin ca sunt si primarii din comunele Malu Mare si Varvoru.

La intrarea in satul Criva, comuna Varvoru, pe zeci de metri sunt imprastiate gunoaie pe marginea drumului: peturi, pungi din plastic, balegar, hartii, saci cu moloz. Din aceasta cauza, primarul Nicu Tabacu a fost avertizat de Garza de Mediu Dolj. „Am fost numai atentionati, dar noi am si adunat acele mizerii. Pana a doua zi insa au aruncat dintr-o masina zeci de saci plini cu moloz si nu erau localnici. La nivelul comunei urmeaza sa achizitionam 200 de pubele si o autospeciala pentru adunarea deseurilor“, spune primarul comunei Varvoru, Nicu Tabacu.

In localitatea Malul Mare, consilierii au o dilema, ca si cand ar fi in termen si au timp sa mai faca planuri. Sa aleaga intre pubele la fiecare gospodarie sau platforma de gunoiu la capatul fiecarei strazi. „Ne-am inchis gropile, dar nu am rezolvat cu colectarea. Avem sedinta de Consiliu si decidem, dupa care urmeaza sa tinem licitatie“, afirma Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.

spot_img

Ultimele știri