Gazeta de Sud: Campanie de educare a romilor care arunca gunoiul la intamplare

Autoritatile din Targu Jiu vor sa ii convinga pe romi sa arunce gunoiul in spatiile special amenajate si sa nu foloseasca diferite zone din oras pentru a scapa de hainele vechi pe care nu le pot comercializa in targul second hand de la Ciocarlau.

Primaria Targu Jiu si Politia Comunitara, impreuna cu liderii romilor din cartierele Obreja, Pandurasul si Luncilor din municipiu, vor sa ii invete pe romi sa nu mai arunce gunoiul la intamplare. Potrivit reprezentantilor acestora, in Targu Jiu locuiesc peste 7.000 de cetateni de etnie roma, iar o parte insemnata dintre acestia sunt implicati in comertul cu produse second hand, in special haine si incaltaminte.

Bunurile respective sunt aduse cu precadere din Germania si sunt fie sortate, fie nesortate, acest lucru insemnand ca printre lucrurile care urmeaza sa fie comercializate in targul de haine vechi de la Ciocarlau se afla si foarte multe deseuri si gunoi. Fara sa tina seama de normele ce vizeaza depozitarea deseurilor, foarte multi romi din cartierele Obreja si Pandurasu arunca pe unde apuca hainele pe care nu le pot vinde sau obiectele de prisos pe care le gasesc intre produsele pe care doresc sa le comercializeze.

Campania de colectare selectiva, esec total

In ciuda faptului ca au primit de la SC Polaris europubele, romii prefera sa depoziteze gunoiul in alte spatii decat cele regulamentare. Unul dintre motive este legat de taxa lunara de patru lei pentru fiecare metru cub de gunoi ridicat periodic de firma de salubritate Polaris. Reprezentantii acesteia sustin ca nu numai romii arunca gunoiul la intamplare, dand exemplu esecul campaniei de colectare selectiva a deseurilor in care a fost implicata intreaga populatie a orasului.

Cu toate acestea, faptul ca aduc aproape zilnic haine vechi in municipiu pentru a le vinde in targ ii transforma pe romi intr-o adevarata problema pentru societatea de salubritate din Targu Jiu: „In aceasta zona din oras, Obreja, am identificat depozite ilegale de gunoi formate din resturi menajere, moloz, haine, materiale de constructii sau crengi. Datorita faptului ca vremea ne-a permis, saptamana trecuta, o parte dintre aceste depozite au fost desfiintate. Dorind ca astfel de depozite sa nu mai apara, vom incepe cu colegii de la Politia Comunitara o actiune de informare a locuitorilor din acest cartier pentru a sti la ce se expun prin aparitia acestor depozite necontrolate. Se stie foarte bine ca aceste depozite reprezinta un factor de risc asupra solului, asupra aerului prin mirosul pe care il degaja si, de ce nu, putem vorbi si de un sentiment de repulsie in ceea ce priveste peisajul. In acelasi timp, am apelat si la ajutorul reprezentantilor cetatenilor de etnie roma, avand in vedere ca in acest cartier majoritatea locuitorilor sunt romi. Vom merge din poarta in poarta, incercand sa discutam cu fiecare om“, a declarat Luis Popa, directorul Polaris Holding, firma de salubritate din Targu Jiu.

„Noi, tiganii, aruncam gunoiul unde nu trebuie“

Liderii romilor din Obreja recunosc faptul ca unii locuitori ai cartierului arunca la intamplare gunoiul si ca deseurile reprezinta o potentiala sursa de infectie pentru copiii care se joaca langa ele.

„Noi, tiganii, aruncam gunoiul unde nu trebuie. E adevarat! Avem acel loc unde sa aruncam gunoiul, dar problema e ca e prea aproape de mijlocul cartierului. Sunt copii care stau acolo si se joaca. Trebuie sa gasim o modalitate cu domnii de la Polaris ca acest gunoi sa nu afecteze publicul rom. De aceea il mai duc pe unde pot si nu unde trebuie. Noi ne ocupam de aceste haine vechi, le caram cu caruta si le sortam acasa. Ramane mult gunoi si trebuie sa il aruncam si noi undeva. E bine ca ne-au dat la toti pubele, dar nu sunt suficiente. Sunt multi care aduc haine si nu au unde sa arunce ce nu e bun“, a declarat Oran Vaduva, reprezentant al romilor care se ocupa de comertul cu haine second hand.

Si informare, si amenzi

Ion Tudor, seful Politiei Comunitare din Targu Jiu, a spus ca actiunea de informare a romilor va insemna o premiera, mentionand ca nu se va renunta la amendarea celor certati cu legea.

„Este pentru prima data cand facem asa ceva si avem si sprijinul celor de la Garda de Mediu. Este foarte urat sa treci prin oras si sa vezi zone unde sunt aruncate haine, sa dai peste gramezi de vechituri si deseuri. Multi aduc din Germania nu numai haine, ci si strachini sparte, furculite, aparatura veche si alte boarfe. Ce nu pot vinde arunca aiurea. Pana nu scoti pixul sa scrii amenda, cetateanul nu constientizeaza. Avem zone de risc in oras: Luncilor, Pandurasul, Obreja, podul de la Susita, insa nu numai romii arunca. Daca arunca unul, arunca toti! Trebuie sa scapam de acest efect de turma. Amenzile sunt de mai multe feluri. In general, ele se situeaza intre 200 si 2.000 de lei pentru persoane fizice si pana la 20.000 de lei pentru persoane juridice, daca nu au contract cu un operator de salubritate. Avem peste 300 de amenzi date anul trecut pentru nerespectarea curateniei. De asemenea, 252 de sanctiuni au fost date celor care au aruncat chistoace pe jos. Au platit practic o tigara cu 25 de lei“, a spus seful Politiei Comunitare din Targu Jiu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri