In prima etapa, „Rabla“ 2010, firmele au avut repartizate doar 100 de vouchere pe tara. In etapa a doua, nu se stie cate din cele 50.000 de vouchere vor reveni societatilor. Documentatia stufoasa ingreuneaza accesul firmelor la program.
Daca prima etapa a Programului „Rabla“ 2010 pentru persoane fizice a fost un real succes, cea pentru persoane juridice se dovedeste un fiasco. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) informeaza, la solicitarea GdS, ca pana pe 25 martie persoanele juridice au depus doar 155 de dosare, care se afla in acest moment in curs de analiza si evaluare. La finalul primei etape, doar 100 din cele 60.000 de vouchere fusesera alocate persoanelor juridice.
„Dintre cele 60.000 de tichete valorice alocate initial in cadrul programului, 59.900 au fost distribuite de catre AFM colectorilor de autoturisme scoase din uz, iar acestia le-au transmis mai departe persoanelor fizice care si-au casat autovehiculele mai vechi de zece ani de la data fabricatiei. Diferenta de 100 de tichete valorice a fost alocata persoanelor juridice“, se arata in raspunsul primit de la AFM. Desi a doua etapa va avea alocate alte 50.000 de vouchere, numarul tichetelor alocate persoanelor juridice ramane necunoscut.
„Persoanele juridice al caror dosar de finantare va fi aprobat vor beneficia de tichete valorice in functie de solicitarile acestora si de numarul autoturismelor ce urmeaza sa fie casate prin program“, mai arata AFM. Cea mai mare piedica pentru „Rabla“ dedicata persoanelor juridice o constituie birocratia excesiva. In timp ce partea dedicata persoanelor fizice este foarte simpla, firmele trebuie sa completeze gramezi de acte.
„In primul rand, firma trebuie sa astepte certificatul de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu, valabil la data depunerii dosarului de inscriere, in original. Apoi, despre firma trebuie dat tot: declaratii fiscale, istoric, bilanturi, raportul cenzorilor, buletinele administratorilor, actele tuturor punctelor de lucru etc. Pentru toate acestea trebuie sa astepti. Apoi, este posibil ca, in timp ce astepti unele documente, altele sa expire. Aproape ca nu poti sa accesezi acest program“, spune Florin Olteanu, administrator la o firma care s-a confruntat cu rigorile „Rabla“ 2010.
Procedurile, in schimbare
AFM sustine ca procedurile pentru accesarea Programului „Rabla“ pentru persoane fizice s-au modificat, dar ca pana la publicarea textelor in Monitorul Oficial, vechile conditii raman valabile (conform Ordinelor nr. 1.683/2009 si 44/2010). Pentru a obtine finantarea in cadrul programului, persoana juridica trebuie sa depuna la AFM documentatia care sa ateste indeplinirea unor conditii de eligibilitate, conform reglementarilor nationale si comunitare stabilite in cazul acordarii ajutoarelor de stat. In urma analizei si evaluarii, se pot observa eventuale probleme de natura economico-financiara care resping obtinerea finantarii de Fondul pentru mediu.
Persoanelor juridice li se vor aplica prevederile legislatiei privind acordarea ajutoarelor de stat de miniminis si acestea pot solicita cel mult echivalentul in lei al sumei de 200.000 de euro la momentul depunerii dosarului de inscriere in program, in caz contrar solicitarea fiind nula. Valoarea totala a ajutoarelor de stat de miniminis acordate proprietarului, operator economic, pe o perioada de trei ani consecutiv (doi ani fiscali precedenti si anul fiscal in cursul caruia de inscrie in program), cumulata cu valoarea alocarii financiare acordate in baza schemei de ajutor de stat de miniminis aprobata prin dispozitia presedintelui AFM nu trebuie sa depaseasca echivalentul in lei, la data depunerii dosarului de inscriere, a 200.000 de euro (100.000 de euro in cazul celui care activeaza in sectorul transporturilor). Daca suma totala solicitata de proprietarii inscrisi depaseste suma alocata sesiunii de inscriere, AFM va aloca proportional voucherele.