Gardianul: Esec. Doar 26.500 de masini din cele 60.000 disponibile in programul Rabla au fost schimbate

Cu o luna inainte de finalizarea programului Rabla, datele privind innoirea parcului auto arata o rata de succes sub 50%. Astfel, din cele 60.000 de masini disponibile, au fost schimbate doar 26.474 de unitati.

Cele mai multe autoturisme au fost inlocuite in prima etapa: 11.543, dupa care numarul lor a scazut treptat. Astfel, in etapa a doua (derulata in intervalul iulie-septembrie) au fost schimbate 9.649 de vehicule de peste 10 ani cu masini la prima mana.

“In cadrul celei de-a treia etape a Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, pana la data de 13 noiembrie 2009, au fost scoase din uz 5.282 de autoturisme, echivalentul sumei de 20.071.600 de lei”, ne-au precizat reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu (AFM). Potrivit lor, topul firmelor care au vandut cele mai multe masini in aceasta faza este ocupat de Automobile Dacia, cu 3.350 unitati. Renault/Nissan a dat, prin intermediul programului 300 de autovehicule, Radacini Motors (Opel si Chevrolet) – 57, Autec Autotechnik (Skoda) – 47, iar AutoItalia (Fiat s.a.) – 30 masini.

Pentru a stimula vanzarile, autoritatile au relaxat, in vara, conditiile de participare la program, incluzand din vara si posibilitatea de a opta pentru masini utilitare. In plus, in aceasta saptamana, in urma publicarii unui ordin al Ministerului Mediului, la program au acces in persoanele juridice.

"Masura extinderii programului «Rabla» la persoanele juridice va mai dezgheta piata de masini noi. Daca si pentru anul viitor se va aloca o cota de 60.000 de unitati, ne putem astepta la o crestere a pietei cu 15% – 20%", a apreciat ieri Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia. Reprezentantul producatorului autohton a mai precizat, potrivit Mediafax, ca pentru acest an nu se asteapta la un volum de vanzari de masini noi mai mare de 130.000, cu 52% mai putin fata anul trecut, cand s-au comercializat 270.995 de unitati noi.

Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, in primele noua luni ale acestui an, vanzarile de autoturisme noi au totalizat 101.770. Romanii pot primi de la stat pana pe 11 decembrie o prima de 3.800 lei, daca decid sa caseze o masina mai veche de 10 ani si sa cumpere in locul acesteia un autovehicul nou.

Extinderea "Rabla" la persoanele juridice ar putea duce la cresterea pietei masinilor noi cu 15-20%

Firmele pot lua masini prin programul Rabla, dupa aparitia modificarii in Monitorul Oficial. Persoanele juridice vor putea sa cumpere autoturisme si autoutilitare usoare noi prin intermediul programului Rabla, in conditiile in care, luni, a fost publicata in Monitorul Oficial modificarea legislatiei referitoare la acest program. "Obiectul prezentei ordonante de urgenta il constituie diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a autoturismelor si autoutilitarelor usoare vechi, cu nivel de poluare ridicat, proprietate a persoanelor fizice si juridice romane", se precizeaza in textul publicat in MO 761.

In actul normativ a fost introdusa si notiunea de tichet valoric, care reprezinta documentul a carui valoare nominala reprezinta echivalentul primei de casare, iar modelul, procedura de confectionare, eliberare si valabilitatea tichetelor valorice vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului mediului si ministrului finantelor publice. Instructiunile de aplicare a ordonantei privind programul Rabla vor fi modificate corespunzator, in termen de 10 zile de la aparitia acestei legi.

Potrivit reglementarilor, persoanele fizice si juridice pot sa caseze cel mult trei masini vechi si, astfel, sa primeasca pana la 11.400 lei prin trei tichete valorice, cu care sa-si cumpere o masina noua. Miercuri, presedintele Traian Basescu declara, la uzina Dacia din Mioveni, ca este absolut necesar ca programul Rabla sa inceapa din 4 ianuarie 2010.

Tot din Fondul de Mediu va fi finantat si programul pentru stimularea innoirii parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate, prin scoaterea din uz a celor vechi de cel putin 10 ani si cu perioada de exploatare depasita, care se va adresa atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Cuantumul primei de casare este de cel mult 17.000 lei, fara ca aceasta sa depaseasca 50% din pretul de achizitie pentru un tractor nou cumparat de o persoana fizica. Pentru persoana juridica, prima de casare nu trebuie sa depasesca 40% din pretul fara TVA al tractorului sau masinii agricole autopropulsate noi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri