Gardianul: Romania, sub zapezi. Prima dezlantuire a iernii: accidente rutiere si trenuri ramase in camp

Ninsoarea care a cazut fara incetare de luni noapte in toata tara a provocat numeroase accidente pe sosele. Multe autovehicule au derapat sau au fost implicate in tamponari, din cauza suprafetei carosabile lipsite de aderenta. Circulatia a fost ingreunata pe sosele din intreg teritoriul tarii. Totodata, zapada si viscolul au cauzat intarzierea trenurilor.

Autoritatile se pregatesc abia acum pentru lupta cu iarna. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat departamentul de deszapezire, fara prea mare succes, in timp ce Ministerul Administratiei si Internelor va folosi elicoptere pentru supravegherea traficului. Brigada de Politie Rutiera Bucuresti va fi suplimentata cu 100 de cadre.

Prima ninsoare din aceasta iarna a pus mari probleme autoritatilor. In multe zone din tara, traficul este ingreunat de conditiile meteorologice, iar administratiile locale si reprezentantii Ministerului de Interne au intrat in alerta, incercand sa elibereze drumurile de zapada. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat, ieri, la ora 15.00, comandamentul de deszapezire, dupa ce initial anuntase ca utilajele vor curata bulevardele abia dupa ora 19.00. Oprescu le-a reprosat reprezentantilor primariilor celor sase sectoare si celor de la firmele de salubritate ca l-au mintit si ca pregatirile facute pentru dezapezirea in Bucuresti au fost “un real esec”.

“Va rog frumos, pe toti cei implicati, sa scoateti oamenii in strada ca situatia sa se poata rezolva. Lucrurile nu mai pot continua asa. Daca-mi spuneti ca nu va puteti descurca, scot soldatii in strada. Il rog pe ministrul Apararii sa-mi dea soldatii”, a spus Sorin Oprescu. Edilul sef al Capitalei le-a dat exemple concrete din toate sectoarele Bucurestiului, printre acestea regasindu-se si Calea Vacaresti, unde in panta exista un pod de gheata, soferii neavand posibilitatea sa urce spre Piata Sudului.

Oprescu i-a reprosat edilului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ca “podul Baneasa a fost lasat de capul lui”, nefiind curatat. Chiliman a fost singurul primar prezent la intalnirea cu edilul sef al Capitalei, celelalte institutii publice locale fiind reprezentate de directori sau consilieri. “Pe Schitu Magureanu se iau 10 lei pentru impinsul masinilor, pentru ca pe aceasta artera exista un pod de gheata si soferii nu pot circula”, a mai spus edilul sef.

Printre reprosurile aduse primarilor de sector a fost si faptul ca, desi la raportarile facute ieri dimineata cantitatea de material antiderapant era de peste 800 de tone, situatia reala din oras nu dovedeste utilizarea efectiva a acestuia. “M-am adresat elegant, am facut poze cu utilajele de dezapezire insirate si la prima zapada ma trezesc cu inghet”, le-a mai spus primarul general celor aproximativ 30 de reprezentanti adunati in sala de consiliu a Primariei Capitalei.

Realitatea intalnita in cursul zilei de marti pe arterele Capitalei a demonstrat ca, in urma ninsorii, distante care in mod normal erau parcurse in intervale cuprinse intre 20 si 30 minute au fost parcurse in aproximativ 50-60 de minute. Reprezentantii municipalitatii au declarat ca au fost folosite, pentru inceput, aproape 900 de tone de material antiderapant. “Incepand din noaptea de luni au fost dislocate 200 de utilaje de deszapezire, iar pana marti au fost folosite 131 de utilaje si 887 de tone de material antiderapant”, a declarat directorul adjunct al Directiei de Utilitati Publice, Magdalena Iuga.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca, in cazul in care va fi necesar, pentru a preintampina problemele aparute in ultimii ani pe strazile din sectorul 5 (unde nu exista contract de deszapezire, n.n.). vor fi folosite utilaje apartinand societatii REBU. “Pe mine nu ma intereseaza conflictele locale. Pe mine ma intereseaza sa asigur bucurestenilor o circulatie buna. Alaturi de utilaje ale Primariei sectorului 5, daca va fi necesar, vom introduce pe arterele din acest sector utilaje ale societatii REBU", a spus Sorin Oprescu. Potrivit acestuia, plata serviciilor efectuate de societatea de salubrizare in sectorul 5, acolo unde nu exista contract cu primaria de sector, va fi facuta de catre municipalitate.

MAI va folosi elicoptere pentru a fluidiza traficul

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a luat masuri pentru fluidizarea traficului rutier in conditii de ninsori si viscol si pentru verificarea modului in care firmele de deszapezire actioneaza in teren, iar elicoptere ale ministerului ajuta cu informatii echipajele de politie. Purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan, a declarat ca se fac verificari privind modul in care firmele de deszapezire actioneaza in teren si ca acestea trebuie sa-si faca treaba deoarece “asa prevede legea, altfel se vor aplica sanctiuni”.

Ciocan a precizat ca se tine permanent legatura cu Ministerul Transporturilor cu privire la situatia din trafic si la eventuale blocaje care se pot crea. De asemenea, numarul echipajelor si patrulelor formate din politisti, jandarmi si lucratori ai inspectoratelor pentru situatii de urgenta a fost suplimentat. Politia recomanda soferilor ca inainte de a pleca la drum sa se informeze cu privire la situatia traseului pe care urmeaza sa se deplaseze, sunand la numarul de telefon 021/9360 (Comandamentul Central de Iarna). De asemenea, daca trec prin zonele afectate de ninsori, soferii trebuie sa pregateasca masinile pentru circulatia in conditii de iarna si sa adapteze permanent viteza la conditiile meteo-rutiere (vizibilitate redusa, carosabil acoperit cu zapada, polei sau umed si viscol).

In Capitala, numarul politistilor rutieri va fi suplimentat. “O suta de politisti rutieri sunt detasati in Bucuresti din judete, in perioada 14–23 decembrie, pentru prevenirea blocajelor ce ar putea fi cauzate de cresterea valorilor de trafic din perioada sarbatorilor si de conditiile meteo nefavorabile anuntate”,ne-a declarat Daniel Pistea, inspectorul principal al Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti.

Primele accidente pe drumurile tarii

Traficul rutier pe autostrada A1 Bucuresti–Pitesti a fost intrerupt, ieri-dimineata, timp de aproximativ jumatate de ora, pe sensul catre Bucuresti, din cauza unui TIR care a derapat, informeaza Centrul Infotrafic al Politiei Romane.

Accidente determinate de conditiile meteorologice s-au intalnit pe numeroase trasee din tara. Patru autovehicule, intre care si un autocamion folosit pentru deszapezire, au fost implicate intr-un accident rutier, care a avut loc, ieri dimineata, in Craiova, doua persoane fiind transportate la Spitalul Judetean de Urgenta din municipiu. Potrivit agentului Amelia Caprarin, de la Biroul de presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, soferul unui autoturism Opel Corsa, care circula dinspre Filiasi, pe Calea Severinului din Craiova, a pierdut controlul volanului, intrand pe contrasens, unde a lovit o masina de deszapezire.

In spatele autocamionului se afla un autoturism Mitsubishi, care a reusit sa franeze la timp pentru a evita coliziunea cu cele doua autovehicule care s-au tamponat. “O a doua tamponare a avut loc dupa ce o Dacia Logan, care se afla in spatele autovehiculului Mitsubishi, a intrat in coliziune cu aceasta. Doua persoane au fost duse la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, suferind leziuni usoare”, a declarat agentul Amelia Caprarin. Circulatia rutiera in municipiul Craiova s-a desfasurat ieri cu dificultate din cauza ninsorii cazute in ultimele ore.

In judetul Buzau, au fost semnalate mai multe tamponari si un accident in care a fost implicat un microbuz de transport persoane, care a derapat si a parasit partea carosabila. “Marti, un microbuz de transport persoane a fost implicat intr-un accident de circulatie pe DN 2 B, in judetul Buzau, intre localitatile Galbinasi si Bentu, unde ningea viscolit de cateva ore”, a informat agentul Amalia Vladescu, de la Biroul de Presa al IPJ Buzau.

Potrivit sursei citate, in aceste conditii, soferul microbuzului de transport persoane a scapat masina de sub control si a iesit in afara soselei. In urma accidentului, o singura persoana a acuzat dureri, medicii de la Ambulanta intervenind in zona pentru acordarea de ingrijiri de specialitate. Microbuzul facea curse regulate pe traseul Bucuresti – Tulcea. Conform Biroului de Presa al IPJ Buzau, marti dimineata, aproape zece tamponari soldate cu pagube materiale au fost semnalate in municipiul Buzau ca urmare a conditiilor meteo.

Vremea a creat probleme si pe calea ferata

Doua trenuri au fost oprite aproape doua ore, ieri dimineata, din cauza unui macaz care a inghetat si s-a blocat in apropiere de Targu Jiu, a declarat seful Politiei TF Targu Jiu, comisarul Daniel Brotea, citat de Mediafax. Trenul accelerat Bucuresti-Arad a fost blocat in halta Budieni, in jurul orei 5.00, din cauza problemelor determinate de un macaz inghetat.

Problemele respective au fost remediate in jurul orei 7.00, intre timp fiind intarziat cu o ora si un tren personal ce face legatura intre Craiova si Targu Jiu, care nu a avut pe unde sa circule pana la deblocarea liniei. Judetul se afla sub cod galben de ninsoare pana in cursul zilei de joi, principalele drumuri fiind acoperite cu un strat subtire de zapada. Meteorologii sustin ca ninsorile se vor diminua de vineri, dar vom avea parte tot de vreme friguroasa.

Meteorologii au avertizat inca de luni cu privire la ninsori

Meteorologii au emis, luni, o atentionare meteo cod galben, prognozand ca, de marti de la pranz si pana joi la aceeasi perioada a zilei, va ninge in majoritatea zonelor tarii, iar la munte va fi viscol. “In intervalul mentionat va ninge in toate regiunile, urmand ca treptat sa se depuna strat de zapada in cea mai mare parte a teritoriului, iar vremea sa ia aspect de iarna”, se precizeaza in atentionarea meteo postata pe site-ul Agentiei Nationale de Meteorologie.

Conform textului citat, in sudul si estul tarii, precum si la munte, cantitatile de precipitatii vor depasi local 20-25 de litri pe metrul patrat, iar vantul va sufla cu putere, viscolind si troienind zapada. In sudul tarii, in Dobrogea si Muntenia, vor fi ninsori, dar si ploi, acestea urmand ca, marti si miercuri, sa genereze polei pe sosele, mai spun meteorologii. Avertizarea vizeaza aproape toata suprafata Romaniei, exceptie facand vestul tarii si nordul extrem al Moldovei.

spot_img

Ultimele știri