Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gardianul: Romania, in proces cu CE pentru ca nu a adoptat legislatia privind pasarile salbatice

Comisia Europeana (CE) a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru omisiuni repetate de a se conforma legislatiei comunitare de protectie a pasarilor salbatice. In urma aderarii la UE in 2007, Romania avea obligatia de a desemna mai multe zone de protectie a pasarilor, insa procesul legislativ a fost lent si, desi s-au facut unele progrese, tara nu si-a onorat inca toate angajamentele asumate in domeniul conservarii naturii.

In Romania, unde traiesc 12 specii amenintate cu disparitia la nivel mondial, o suprafata totala de peste un milion de hectare asteapta inca sa primeasca statutul juridic de protectie prevazut initial.

Deoarece scrisorile de avertizare adresate Romaniei nu au avut efectul dorit, Comisia a decis sa ia masuri mai energice si a chemat tara in instanta. „Pasarile sunt un barometru al biodiversitatii. Protejarea habitatelor lor are deci o importanta vitala”, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. „Biodiversitatea este o resursa pretioasa, iar irosirea ei este in detrimentul nostru. De aceea cer cu insistenta Romaniei sa corecteze aceste deficiente si sa instituie imediat protectia necesara.”

Atentionarile nu au fost luate in seama

Teritoriul Romaniei adaposteste numeroase specii de pasari, dintre care numai in Delta Dunarii traiesc peste 320. Tara noastra nu si-a indeplinit insa obligatia de a desemna, pentru pasarile salbatice, un numar suficient de zone protejate (asa-numitele „arii de protectie speciala”, „APS”), obligatie prevazuta in Directiva Pasari, una din pietrele de temelie ale legislatiei europene in domeniul ocrotirii naturii. Conform tratatului european, statele membre pot ajunge in instanta pentru omisiuni repetate de a se conforma legislatiei comunitare.

Bucurestiul a primit un prim avertisment scris in octombrie 2007, moment pana la care nu fusese desemnata nici o arie de protectie speciala. Ulterior, Romania a desemnat 108 APS, dar alte 21 au fost omise, desi fusesera initial prevazute pentru acordarea acestui statut. In plus, unele APS desemnate sunt mult mai mici decat ar trebui sa fie si o suprafata de peste un milion de hectare, reprezentand circa 30% din zonele identificate initial ca arii importante pentru pasari, nu beneficiaza de protectie la ora actuala.

In septembrie 2008, Comisia a transmis Romaniei un al doilea si ultim avertisment scris.Romania nu a raspuns prin nici un angajament oficial si nici nu a terminat de desemnat zonele protejate, motiv pentru care este acum citata in fata Curtii Europene de Justitie.

Avertisment privind reglementarile din domeniul feroviar

Comisia Europeana (CE) a transmis joi scrisori catre 21 de state membre, printre care si Romania, prin care le avertizeaza ca trebuie sa implementeze legislatia UE privind deschiderea pietelor de transport feroviar si asigurarea unui mediu concurential adecvat. "In urma scrisorilor transmise astazi, statele membre trebuie sa progreseze in ceea ce priveste reforma sistemelor feroviare, atat in beneficiul afacerilor din acest domeniu, dar si al consumatorilor", se arata in comunicatul CE.

spot_img

Ultimele știri