Gardianul: Romania, avertizata de Comisia Europeana pentru esecul de a imbunatati calitatea aerului

Romania a fost avertizata ieri cu privire la esecul de a imbunatati calitatea aerului, problema concreta semnalata de Comisia Europeana fiind emisiile de particule minuscule in suspensie, asa-numitele PM10. Atentionari au primit si Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Romania, Republica Slovaca si Ungaria, a precizat, intr-un comunicat, Comisia Europeana.

Conform legislatiei UE, trebuia atinse anumite limite in aceasta privinta pana in anul 2005, insa mai multe state membre au solicitat prorogarea termenului pentru atingerea standardului referitor la PM10 pana in iunie.

"Tarilor care au demonstrat ca fac eforturi in vederea respectarii acestui standard li s-au acordat unele prelungiri. Scrisorile de astazi (ieri, n.r.) se adreseaza tarilor despre care se considera ca inregistreaza intarzieri", se mai precizeaza in comunicatul CE, in care se mai arata ca derogarile se dau doar "sub rezerva indeplinirii unui anumit numar de conditii".

Astfel, Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Slovacia si Ungaria au solicitat prelungiri, insa Comisia "nu a fost convinsa de actiunile lor de pana in prezent". In schimb, Romania, desi a fost avertizata ca trebuie sa trimita o notificare pe aceasta tema pana la sfarsitul lunii martie 2009, "nu s-a achitat de aceasta obligatie".

Emisiile pun in pericol sanatatea

"Poluarea cu particule in suspensie prezinta grave consecinte pentru sanatatea umana si sunt necesare standarde stricte. Aceste standarde trebuie aplicate pentru a-i proteja pe cetatenii de pe tot cuprinsul UE si, prin urmare, le solicit acestor opt state membre sa remedieze aceste abateri si sa amelioreze protectia cetatenilor cat mai curand posibil. Sanatatea umana este o prioritate de varf. Nu se poate tolera nici o intarziere", arata comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, citat in comunicatul CE.

Particulele in suspensie – PM10 – se gasesc in special in emisiile poluante generate de industrie, transporturi si incalzirea locuintelor. Ele pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura.

Potrivit legislatiei europene, statele membre trebuia sa introduca valorile-limita pentru PM10 care impun o concentratie medie anuala de 40 de micrograme pe metrul cub de aer si una zilnica, de 50 de micrograme pe metrul cub de aer si care nu trebuia depasita de mai mult de 35 de ori intr-un an calendaristic.

Ministerul Mediului cunostea problemele

Reprezentantii Ministerului Mediului evita sa dea un raspuns in acest caz, precizand ca n-au primit scrisoarea. E insa improbabil ca nu cunosteau problemele, intrucat institutia a dat in urma cu o luna un contract in valoare de 341.530 lei pentru un studiu de evaluare a calitatii aerului prin modelarea dispersiei poluantilor si investigarea zonelor fierbinti. Castigatorul licitatiei este Westagem SRL, o firma de consultanta de mediu infiintata in iulie 2008.

Cateva zile mai tarziu, ministerul a atribuit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM) Bucuresti un contract de 119.000 lei pentru un studiu pentru elaborarea la nivel national a prognozelor de emisii pana in 2030. Potrivit anuntului de pe sistemul electronic de achizitii publice, cercetarea priveste elaborarea prognozelor de dioxid de sulf, oxizi de azot, compusi organici volatili, amoniac si pulberi, incluzand si prognozele energetice, masurile privind politica in domeniul schimbarilor climatice si emisiile nationale din sectorul maritim.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri