Gardianul: Presiuni ecologiste. Specialistii atentioneaza asupra pericolelor produse de consum si poluare

Presiunile pentru adoptarea unui acord care sa vizeze reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in cadrul summitului de la Copenhaga, se intensifica, expertii atentionand in rapoarte sumbre asupra riscurilor ce ar surveni prin amanarea unor decizii la reuniunea din decembrie.

Potrivit grupului american Global Footprint Network, planeta are nevoie de 18 luni pentru regenerarea resurselor pe care oamenii le consuma intr-un an. Astfel, oamenii consuma resurse si produc dioxid de carbon , intr-un ritm cu 44% mai mare decat capacitatea naturii de a produce si absorbi. Cercetarea arata si o diferenta mare intre regiuni in privinta impactului ecologic pe locuitor.

Astfel, daca toti oamenii de pe planeta ar trai ca un american mediu, ar fi necesar echivalentul a cinci planete pentru a produce resursele alimentare si energetice consumate si pentru a absorbi dioxidul de carbon emis. In schimb, daca fiecare ar consuma ca un european mediu, ar fi necesare doua planete si jumatate, semnaleaza raportul.

„Amenintarile iminente cu care ne confruntam acum, mai ales schimbarea climatica, dar si despaduririle, suprautilizarea apei dulci, sunt simptome ale unei tendinte alarmante“, concluzioneaza Global Footprint Network. Pe de alta parte, Institutul de Cercetare a efectelor asupra climei de la Potsdam (Germania) a avertizat intr-un raport ca temperatura medie risca sa urce cu 7 grade in anul 2100, depasind cu mult estimarile anterioare, ce vizau cresterea temperaturii globale cu 2 grade. Documentul mentioneaza ca din cauza majorarii cu 40% a emisiilor de dioxid de carbon in intervalul 1990-2008, este foarte dificila limitarea incalzirii globale in standardele stabilite.

„Fiecare an de intarziere in luarea de masuri creste sansele ca incalzirea sa depaseasca 2 grade Celsius“, sustin expertii in raportul institutului german. Si comisarul european de mediu Stavros Dimas a insistat ieri pe aceasta tema, precizand ca schimbarile climatice va duce la marirea frecventei si impactului dezastrelor naturale.

„Doar anul trecut, circa 20 milioane de oameni din intreaga lume au fost siliti sa-si abandoneze caminele din cauza dezastrelor naturale. Costurile financiare sunt, de asemenea, ridicate, pentru Europa acestea fiind estimate la 15 miliarde de euro pe an“, a afirmat Dimas, adaugand ca UE este dispusa sa faca eforturi pentru a-si intari rezistenta la calamitati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri