Romanii au preferat sa renunte la deseurile electronice sau electrice prin sistemul buy-back, deoarece astfel obtin un beneficiu pentru ca protejeaza mediul colectand organizat. Potrivit presedintelui organizatiei Eco-Tic, Valentin Negoita, anul acesta, peste jumatate dintre cei care au renuntat la aparatura veche au facut-o la schimb pentru un aparat nou.
“Buy-backul a impulsionat predarea echipamentelor vechi, astfel ca pentru anul acesta ne asteptam la o crestere cu 15% a colectarii deseurilor electrice si electronice (DEEE-n.r.) fata de 2008, cand s-au adunat circa 19.000 de tone. Anterior, prin sistemul «1 la 1» se adunau circa o treime din DEEE, dar in 2009, proportia a depasit 50%”, ne-a precizat Negoita.
O alta varianta de colectare, depozitele locale, aduna anual circa o treime din cantitatile de deseuri electrice la care renunta in mod organizat populatia, a adaugat el. Pe de alta parte, prin campaniile “Marea Debarasare”, cantitatile de echipamente uzate sunt din ce in ce mai mici. In 2008, sub 15% din deseurile colectate (2.500 tone –n.r.) s-au strans prin programul derulat de Ministerul Mediului, iar anul acesta cantitatea colectata in intervalul martie-septembrie se ridica la 900 de tone.
Autoritatile vor evalua la inceputul acestei luni campania si oportunitatea continuarii acesteia. Este un exercitiu civic, care merita continuat, chiar daca anul acesta aduce rezultate sub asteptari, considera cei din domeniu.