Gardianul: Inovatie. Incalzire pe baza de recolte de grau

Reziduurile agricole produse de 800 agricultori, trecute prin cazane adaptate, vor fi folosite la incalzirea cladirilor publice. In orasul Etampes, bazinul, gimnaziul Michel-Poirier sau viitorul liceu Bleriot vor fi incalzite cu granule produse din vegetale uscate.

Inainte de a fi vandute si a ajunge in farfurii, recoltele de grau, orz, porumb, rapita si floarea-soarelui sunt curatate. Boabele sparte, bucatile de paie si alte impuritati sunt indepartate. Dintr-o tona de grau raman dupa curatare 5 kg de co-produse (este numele dat peletelor).

Ele erau folosite inainte la hranirea pasarilor din ferme, iar acum, la prelucrarea alimentelor pentru animale. Riscam sa ramanem cu aceste coproduse, spune directorul cooperativei care prelucreaza boabele. De aici a aparut ideea de a face din aceste deseuri scumpe o sursa profitabila de energie. Altfel spus, caloriferul este preferat lazii de gunoi.

Daca granule din rumegus exista de cateva decenii, procedeul aplicat la produse agricole este foarte recent. Insa vegetalele uscate si compactate fac multa cenusa si fum. O societate privata a pus la punct o «reteta» noua, adaugand anumite elemente (lemn, de exemplu) pentru a produce pelete eficiente si utilizabile. Produsul final seamana cu granulele bio pentru pisici.

Foarte interesate, orasul Etampes si comunele din apropiere au acceptat sa incalzeasca unele cladiri publice cu aceasta sursa de energie inovatoare. Cazane adaptate au fost instalate la bazin si la gimnaziu, care ar trebui sa treaca la incalzirea cu granule in 2010. Dincolo de componenta ecologica a acestei actiuni, primarul din Etampes afirma ca este si o piata pentru agricultorii locali.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri