Din 1 septembrie, magazinele din UE nu vor mai avea voie sa cumpere becuri incandescente de 100 W sau alte corpuri de iluminat mate, dar le vor putea vinde pe cele detinute pana la epuizarea stocurilor, potrivit unei decizii a Comisiei Europene (CE). La nivel comunitar se doreste eliminarea din uz a becurile clasice pana in 2012, locul lor fiind luat de corpuri de iluminat eficiente energetic.
Masura are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Astfel, CE estimeaza ca gospodariile din UE vor economisi in medie, in urma acestei masuri, intre 25 euro si 50 euro pe an, chiar daca costul becurilor ecologice este mai ridicat decat cel al becurilor cu incandescenta. Per total, prin interdictia de comercializare a becurilor clasice ar putea duce la economii de 40 TWh/an in cadrul comunitatii europene, aproape cat consumul anual de electricitate al Romaniei. “Peste doi ani vom vorbi despre o mutare reala. Din totalul cererii, circa 15-20% este pentru becuri de 100 de wati si mate. E posibil ca multi clienti sa aleaga varianta becurilor clasice de mai mica intensitate”, ne-a declarat Costin Cunesteanu, marketing manager in cadrul Phillips.
Romanii, sensibili la diferentele de pret
Potrivit producatorilor, cei interesati se pot orienta nu doar spre becurile economice, ci si spre cele cu halogen sau cu leduri, care au durate de viata mai mari decat cele clasice si preturi ce variaza de la 8 de lei la circa 50 de lei. Reprezentantii magazinelor de profil recunosc ca, in Romania, diferenta de cost de 10 pana la 20 de ori intre becurile clasice si cele economice isi spune cuvantul. “Sunt persoane care nu vor sa dea sume mari pentru becuri economice. Va fi greu de luptat cu conceptia unor categorii de persoane, pentru ca un pensionar, un somer sau cineva cu venituri mici nu va alege becuri economice desi pe termen lung ar iesi in castig. Nu este usor sa scoti din buzunar 30-40 lei, cand ai varianta becurilor cu incandescenta, care costa 1-2 lei”, ne-au declarat reprezentantii unui magazin de corpuri de iluminat. Acestia au recunoscut ca au parte si de clienti sensibili la tema incalzirii globale si care prefera sa economiseasca resurse alegand becurile eficiente energetic, dar numarul acestora este foarte redus.