Serviciile de salubritate se scumpesc. Ministerul Mediului a sfatuit ieri societatile din sector sa ceara autoritatilor locale actualizarea studiilor de fezabilitate in cazul managementului deseurilor. Solutia este sustinuta si de parlamentarii din comisiile parlamentare de administratie locala si mediu, pentru ca este menita sa preintampine o explozie a tarifelor dupa intrarea in functiune a depozitelor ecologice.
“Se poate face analiza cost-beneficiu a programelor de gestionare a deseurilor, in functie de gradul de suportabilitate a populatiei, deoarece colectarea selectiva reprezinta un cost suplimentar. In cele mai multe cazuri, tarifele pentru salubritate vor creste”, a declarat ieri, la o dezbatere pe aceasta tema, Iozefina Lipan, consilier al ministrului mediului.
Pe langa masura care este menita sa-i determine pe romani sa apeleze la sortarea deseurilor, ministerul ia in calcul si introducerea unor criterii de performanta la nivelul localitatilor in privinta colectarii selective, pentru ca primariile sa se implice mai mult in problemele de mediu.
Potrivit unor studii realizate de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD), edilii unor localitati sunt mult in urma. Astfel, cel putin 2 milioane de romani traiesc in localitati fara servicii de salubritate. In mediul rural, acest serviciu este cvasiinexistent, aproape tot gunoiul ajungand pe camp sau in ape. Totodata, in zonele limitrofe localitatilor sunt abandonate resturi din constructii sau gunoi menajer, iar in orase sunt aruncate la intamplare de la mucuri de tigara si guma de mestecat la hartii, doze si sticle de plastic.
In paralel, acces la structurile de colectare selectiva au doar 7 milioane de romani, dar nici acestia nu reactioneaza prea bine la mesajele ecologiste si circa 10% dintre deseurile de sticla, plastic si hartie generate de acestia sunt adunate selectiv in vederea reciclarii.
Reprezentantii CEDD considera ca este nevoie de mai multe investitii in infrastructura de salubritate si de obligarea tuturor cetatenilor si firmelor sa plateasca o taxa de habitat, in vederea asigurarii unor venituri constante la bugetul local prin care sa fie implementata sau imbunatatita infrastructura respectiva. „Tariful platit in prezent de cei care au contracte pentru servicii de salubritate este mult mai mic decat costurile reale pentru operatorii de salubritate“, a subliniat Ionut Georgescu, presedintele CEDD.
Pe de alta parte, Sulfina Barbu, presedinta Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, sustine ca este importanta impunerea colectarii selective in toate localitatile.
Tara noastra trebuie sa revalorifice anul acesta circa 45% din totalul ambalajelor puse pe piata. Din 2013 cuantumul va urca la 60%.