Gandul: Furtunile violente vor fi frecvente in Romania

Romania se numara printre tarile in care majoritatea populatiei este expusa unui risc „foarte ridicat” in fata fenomenelor meteorologice extreme, potrivit unui comunicat al Strategiei Internationale pentru Reducerea Dezastrelor. Pentru Romania, extremele meteo presupun canicule, furtuni si inundatii, succedate la intervale foarte scurte de timp, uneori si de cateva ore. De altfel, despre extremele meteo din intreaga lume se va discuta la a doua sesiune a Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor (DRR), inceputa ieri la Geneva. Sefi de guverne si specialisti din peste 300 de tari vor vorbi despre zonele cele mai sigure si cele mai nesigure de pe planeta.

Zone cu risc de furtuni: Teleorman, Bihor, Timis, Arad, Moldova

De acum incolo, in fiecare an vom avea fenomene extreme, mai ales vara. Prognoza urmatoarelor veri arata cam asa: “Dupa o zi foarte calduroasa ne putem astepta la vijelii cu smulgeri de acoperisuri sau caderi de copaci, asa cum s-a intamplat ultima data in Bucuresti, de pilda. Probabil ca furtuni de intensitatea aceea nu vor mai fi in aceasta vara, insa vijelii vor continua sa se produca, iar ele vor alterna cu perioadele de canicula. Acestea se mai pot combina si cu ploi torentiale scurte (30-50 litri pe metru patrat), urmate de inundatii rapide, mai ales in zonele montane si submontane”, ne-a explicat Teodora Cumpanasu, meteorolog ANMH.

Practic, in Romania nu exista nici o zona ferita de vijelii, iar norul de furtuna poate aparea oriunde, oricand, pe neasteptate. “Cu toate acestea, exista regiuni predispuse mai mult la furtuni, cum ar fi Teleorman, Bihor, Timis, Arad sau Moldova, in Podisul Central sau in zona de campie. Mai mult in zonele cu relief plan. Furtunile de aici pot fi similare tornadelor americane, dar desigur, la cote mai mici”, a mai spus meteorologul. Zonele cele mai predispuse extremelor meteo, indiferent care ar fi acestea, sunt partea de sud si de sud-est a tarii.

Canicula combinata cu ploi scurte si intense, in iulie si august

Si vara aceasta ne va face surprize. “In iulie si august vom avea zile caniculare, dar nu extreme, deocamdata, in sensul ca nu se va ajunge la recordul din 2007. Seceta continua sa se accentueze in sudul Moldovei, estul Munteniei si sudul Olteniei. Asta nu exclude ploi scurte de 30-40 de litri pe metru patrat, dar acestea nu vor fi suficiente pentru sol. Pentru perioada imediat urmatoare, temperaturile vor mai scadea. Astazi (ieri, n.r.) vom mai avea maxime de 36 de grade, iar de maine (azi, n.r.) temperaturile se vor situa in jurul a 30-31 de grade Celsius. In urmatoarele sapte, opt zile, nu mai asteptam temperaturi foarte inalte, cel mult 33 de grade. Astazi, la noapte si maine avem ploaie, descarcari electrice si vant in sudul tarii”, ne-a mai precizat Teodora Cumpanasu.

20 de ani pana invatam sa facem fata extremelor meteo

Alaturi de Romania, din categoria tarilor cu risc “foarte ridicat” mai fac parte Afganistan, Algeria, R.D. Congo, Guatemala, Iran, Japonia, Peru, Filipine si Uzbekistan. La polul opus, pe lista celor mai sigure locuri din lume se inscriu Bahrain si alte state din Golful Persic, Danemarca, Estonia, Groenlanda, Letonia, Qatar, Seychelles si Emiratele Arabe Unite. Un raport mai vechi al Bancii Mondiale arata ca “impactul schimbarilor climatice in regiunea Europei si a Asiei Centrale va fi mai semnificativ decat se credea, din cauza unei mosteniri postsovietice persistente in domeniul gestionarii defectuoase a mediului si a starii proaste a infrastructurii”. Primul efect resimtit de populatie: lipsa apei. Potrivit raportului, tarile din sud-estul Europei, inclusiv Romania, ar avea nevoie de circa 20 de ani pentru a-si moderniza infrastructura astfel incat aceasta sa faca fata schimbarilor bruste de temperatura, precum furtuni, inundatii si seceta.

spot_img

Ultimele știri