Gandul: Cenusa vulcanica inchide spatiul aerian nord-european

De ieri pana la diferite momente ale zilei de vineri au fost sistate mii de zboruri catre si dinspre Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, caci particulele "scuipate" de vulcanul islandez Eyjafjallajokull sunt foarte periculoase pentru motoarele aeronavelor
Uriasul nor de cenusa "scuipata" de vulcanul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a perturbat grav, incepand de joi, traficul aerian catre si dinspre zeci de aeroporturi din nordul Europei. Particulele mai mici de doi milimetri care formeaza norul sunt foarte periculoase, pentru ca blocheaza motoarele aeronavelor.

In 1982, un Boeing 747 al British Airways a intrat intr-un astfel de nor generat de un vulcan din Indonezia si toate cele patru motoare i s-au blocat. Dupa o cadere in gol de 11.000 de metri, pilotii au reusit sa redreseze aparatul, dar nimeni nu vrea sa riste, temandu-se ca o asemenea "minune" s-ar mai putea repeta.

Prin urmare, insusi premierul rus, Vladimir Putin, si-a anulat o vizita la Murmansk (nordul Rusiei), in timp ce alte guverne europene au decis inchiderea spatiului aerian. Guvernul britanic a anuntat initial inchiderea spatiului aerian la nord de Londra, apoi l-a extins pentru intreaga tara.

Danemarca a interzis toate zborurile, in timp ce specialistii geofizicieni se tem ca nu pot prevedea cat vor dura restrictiile. Vulcanul Eyjafjallajokull a intrat in activitate, dupa aproape 200 de ani, luna trecuta. Insa noua eruptie este extrem de puternica si ar putea dura de la mai multe zile pana la un an.

Norvegia a suspendat primele zboruri incepand de miercuri seara, pentru ca joi sa inchida total trei mari aeroporturi (Oslo, Trondheim si Bergen). In Suedia, restrictiile de zbor s-au instituit, gradat, de la nord la sud, pozitia oficiala fiind aceea ca, dupa mai mult de 20 de ore de eruptie, "situatia nu s-a ameliorat". Vizibilitatea este redusa, iar riscul de afectare a motoarelor este crescut.

In Finlanda, este inchis spatiul aerian din nordul tarii, pe cand in Olanda s-au anulat 40 de zboruri, inclusiv curse transatlantice spre SUA si Canada. O decizie similara era asteptata din partea Belgiei.

Traficul aerian este perturbat in intreaga lume, cata vreme curse catre destinatii din nordul Europei au fost anulate. Totusi, aeroportul din capitala islandeza Reykjavik ramane deschis, caci rafale puternice de vant indeparteaza particulele periculoase. Practic, acolo mai pot ateriza inca mii de turisti din toata lumea, care au inceput sa soseasca din martie, pentru a admira vulcanul Eyjafjallajokull.

spot_img

Ultimele știri