Shanghai inseamna, in mandarina, "deasupra marii". Dar cine viziteaza EXPO 2010 va fi cu siguranta tentat sa creada ca autoritatile chineze vor sa-i schimbe denumirea in "deasupra lumii"
Vazuta de la nivelul uneia din numeroasele autostrazi suspendate care strabat Shanghaiul, Expo 2010 este o lume viu colorata si cu forme fanteziste care se oglindeste spectaculos in sticla care acopera zgarie-norii din inima financiara a Chinei.
Elvetienii ofera plimbari cu telescaunul, francezii prezinta nunti
In prima zi a expozitiei, la 1 mai, zeci de mii de chinezi au alergat si s-au inghesuit la cozi interminabile pentru a fi primii care viziteaza pavilioanele sau "tarile" dupa cum le percep majoritatea. In total, 500.000 de oameni a venit in prima zi sa vada expozitia. Majoritatea lor sunt oamenii simpli care au profitat de cele trei zile libere oferite de partid cu ocazia Zilei Muncii, au alergat, s-au impins, au stat ore intregi in soare, la coada, pentru ca, la final, timp de o ora sa vada "o tara" pe care pana atunci o stiusera doar dupa nume. Povestile spuse de fiecare pavilion sunt nenumarate. Si ceva din realitate se respecta in sensul in care pavilionul Chinei – o piramida rosie cu varful rasturnat – este cel mai mare dintre toate, avand 14 etaje si o suprafata impresionanta. Europenii si-au spus si ei povestea lor, pe un spatiu mai mic, dar cu risipa de fantezie si idei.
Elvetienii merg pe ideea de interactiune intre rural si urban, prezinta Alpii si le ofera vizitatorilor o plimbare cu telescaunul, pe care chinezii par sa o adore, tinand cont de cozile fara sfarsit formate la intrare. Francezii au ales sa prezinte la EXPO 2010 "sarmul si sensibilitatea" nationale prin diverse forme, inclusiv printr-o nunta.
Spaniolii si-au aratat trecutul pe ritmuri de flamenco, iar viitorul il propun prin intermediul copiilor. Statuia de mari dimensiuni a unui bebelus, amplasata in centrul ultimei incaperi a pavilionului spaniol, face furori printre vizitatorii chinezi de toate varstele care se imping in oricine si cu oricine pentru o fotografie in acest loc. Germanii au mers pe ideea de echilibru si au raspuns temei expozitiei – Better City, Better Life – cu un pavilion numit "Balancity" in care prezinta toate aspectele vietii urbane din perspectiva nationala. Incepand cu prezentarea rece a fabricilor germane si pana la un spectaculos club, vizitatorilor li se propune o viata in care trebuie sa existe echilibru.
Sarmale cu varza acrita in China
Romanii au venit la Shanghai cu ideea unui oras verde, numit Greenopolis , si sunt vecini cu rusii, croatii, olandezii si austriecii. Sub forma unui mar verde, pavilionul deschis oficial sambata dimineata, la doar cateva ore de la incheierea ceremoniei oficiale, este o realizare din punctul de vedere al bugetului modest alocat si o prezenta onorabila, tinand cont de grandoarea celorlalte. "Marul" romanesc este structurat in cinci zone distincte, dar cea mai atragatoare pentru publicul chinez este scena, asezata la intrare, unde au fost prezentate continuu spectacole folclorice. Chinezii au admirat dansurile populare romanesti ale ansamblului Crisana si au fost absolut incantati de orchestra Savale. Dar si restaurantul numit "Maria", micut, dar elegant, si asezat in varful marului atrage doritori.
Cu preturi rezonabile, Maria a avut clienti inca din prima zi. Atmosfera din restaurant a fost agitata in ultimele ore dinaintea deschiderii, cei patru bucatari adusi din Romania pentru a pregati mancarea fiind in forfota pregatirii sarmalelor in foi de varza acrita in China.
Inclusiv intr-un templu al perfectiunii organizatorice, cum este EXPO 2010, s-au gasit lipsuri, se plang bucatarii, care n-au vazut pic de cimbru si leustean in China si care asteapta inca sa le vina din tara masina de portionat mici. Cei patru au ajuns la Shanghai in urma cu doua saptamani si primesc ajutor si de la chinezi: sase localnice, binevoitoare si primitoare, si bucatarul Wu Wei cunoscator al limbii engleze si, lucru care pare sa il bucure mai mult, al tehnicii de impaturit sarmale. Printre bucatele pregatite la restaurantul Maria vor fi, pe langa cele 1.000 de sarmale pregatite, ciorba de burta, ciorba de perisoare sau mititeii. Pe un meniu chinezesc, cuvantul "mici" este explicat intr-un rand si jumatate de caractere chinezesti.
10.000 de vizitatori in prima zi
In prima zi a EXPO 2010, prezenta la pavilionul romanesc a fost de circa 10.000 de persoane. Cu o jumatate de ora inainte de deschidere, o coada de circa 300 de persoane se formase in fata pavilionului romanesc, iar numarul chinezilor dornici sa vada marul verde pe dinauntru era in continua crestere.
Tineri si varstnici, chinezii au asteptat calmi la coada pentru a putea intra in mar. Unul dintre ei, printre putinii cunoscatori de limba engleza, a povestit ca nu stie despre Romania nimic, dar ca din punctul lui de vedere vizita la pavilion este echivalenta cu o vizita in tara propriu-zisa.
"Noi nu avem ocazia sa vizitam alte state prea des. Ne place asadar sa vedem cum ar fi si cine stie, poate ca vom veni in Romania", spune tanarul student la fizica vorbind in numele unui grup mai mare de prieteni.
INFO 10 ani de pregatiri si investitii de peste 6 mld. $
Pregatirile oficiale au inceput in urma cu aproape zece ani, fiind investiti in partea de dezvoltare a infrastructurii orasului in jur de 6-7 miliarde de dolari (cifra oficiala este incerta). Un fost teren mlastinos cu o suprafata de circa 6 kilometri patrati a fost asanat si dotat cu toata infrastructura necesara pentru a gazdui un numar fara precedent de tari, dar si – in premiera- companii si organizatii.