Un studiu privind modificarea legii cainilor comunitari releva faptul ca peste 70 la suta dintre bucuresteni vor eutanasierea cainilor bolnavi, 66 la suta vor eliminarea celor agresivi, iar 63 la suta nu sunt de acord cu amendare a persoanelor care hranesc patrupedele fara stapan. Astfel, cel mai des intalnite agresiuni sunt: "am fost latrat", "au incercat sa ma muste", "am fost incoltit", "am fost urmarit", si, in ultima instanta, "am fost muscat". Barbatii declara ca au fost mai mult supusi agresiunilor din partea cainilor fara stapan.
Potrivit studiului realizat de compania eResearch Corp asupra propunerii de proiectului privind modificarea legislatiei cainilor fara stapan, mai mult de 70 la suta din bucurestenii vor eutanasierea cainilor bolnavi si care nu au stapan, in timp ce 66 la suta sunt de acord cu eutanasierea celor agresivi, informeaza Mediafax. Peste 60 la suta dintre intervievati nu sunt de acord cu propunerea de amendare a persoanelor care hranesc cainii aflati pe strazi. Studiul mai arata ca majoritatea persoanelor (peste 75 la suta) care sustin masurile propuse de municipalitate au fost agresate de cainii comunitari.
Cea mai dezaprobata masura dintre cele propuse in proiectul de lege este eutanasierea cainilor fara stapan neadoptati in termen de sapte zile, 67 la suta dintre respondenti respingand aceasta masura. Amendarea persoanelor care hranesc cainii pe strazi nu constituie un deziderat al bucurestenilor intervievati, 63 la suta dintre cei intervievati exprimandu-si dezacordul fata de aceasta masura. Potrivit studiului, aproape 70 la suta dintre respondenti au fost agresati de caini, doua treimi dintre persoanele intervievate declarand ca au fost agresate de caini fara stapan cel putin o data de-a lungul vietii. Astfel, cel mai des intalnite agresiuni sunt: "am fost latrat", "au incercat sa ma muste", "am fost incoltit", "am fost urmarit", si, in ultima instanta, "am fost muscat". Barbatii declara ca au fost mai mult supusi agresiunilor din partea cainilor fara stapan, acestia aratandu-se "mai dispusi decat femeile in a sustine masurile continute de noul proiect de lege".
Peste 90 la suta din cei intervievati "percep intr-un mod negativ" prestatia municipalitatii referitoare la problema cainilor fara stapan. Din cele 504 persoane intervievate, doar doua au apreciat-o ca fiind buna, mai mult de jumatate (53 la suta) dintre persoanele intervievate considerand ca autoritatile au incasat fonduri alocate sterilizarii cainilor fara stapan, fara a demara insa actiuni in acest sens. 72 de procente din persoanele intervievate doresc amendarea celor care scot cainii din adaposturi pentru a-i elibera ulterior pe strazi, iar 70 la suta dintre intervievati vor castrarea cainilor fara stapan, in timp ce 56 la suta doresc adoptia cainilor comunitari de catre ONG-uri.
Potrivit studiului, doar 26 la suta dintre respondenti sunt de acord cu amendarea persoanelor care hranesc cainii fara stapan in spatiul public, in timp ce doar 15 procente vor mutarea cainilor in alte zone. Colectarea datelor s-a facut printr-un chestionar online, in perioada 28 – 30 aprilie, fiind intervievati 504 locuitori ai Capitalei cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, utilizatori ai internetului.
Sondajul a fost facut dupa ce prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a anuntat ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.