Fosta exploatare miniera de la Rosia Montana polueaza in continuare

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Rosia Montana, ca pentru proiectul minier din zona cel mai important este ca autoritatile sa ia o decizie, deoarece exista in continuare probleme de mediu nerezolvate, iar fosta exploatare miniera polueaza in continuare, informeaza Mediafax.

"Cel mai important este sa se ia o decize. Cel mai pagubos a fost in aceasta perioada, cand nu s-a luat nicio decizie. Trebuie sa se ia o decizie cat mai curand, daca nu se face investitia ce facem cu aceasta mina ( fosta exploatare miniera de la Rosia Montana – n.r.) care si acum polueaza si atunci trebuie luate masuri de conservare. Sunt programe la Ministerul Mediului, prin Fondul de Mediu, care pot fi folosite pentru inchiderea iazurilor, dar trebuie luata o decizie. In momentul de fata investitorul trebuie sa parcurga toti pasii care sunt prevazuti in legislatie", a afirmat Borbely.

El a spus ca, in calitate de ministru al Mediului, va lua o decizie doar atunci cand aceasta companie va demonstra prin studiul de impact asupra mediului si prin studiile realizate de specialistii ministerului si ai Agentiei Regionale de Mediu Sibiu ca investitia corespunde prevederilor Uniunii Europene si legislatiei romane.

"Atunci mingea este in curtea investitorului", a afirmat Laszlo Borbely, care s-a declarat nemultumit ca exista in continuare poluare de la fosta mina, iar apa acida polueaza raurile din zona.

"Ce-a facut statul roman in acesti ani? Aceasta este intrebarea cheie. Pentru ca, daca nu ar fi investitorul, probabil ca nu ar veni nimeni aici la Rosia Montana, care polueaza in continuare", a declarat Borbely.

El a spus ca, saptamana viitoare, va propune o intalnire cu Ministerul Economiei si cu toti factorii implicati pentru a face primul pas in rezolvarea problemelor de mediu de la Rosia Montana.

Acelasi stadiu din 2007

Bobely a afirmat ca isi propune, impreuna cu Ministerul Culturii, sa faca o analiza a situatiei de la Rosia Montana, iar ulterior sa aiba discutii cu toti cei implicati pentru a se gasi solutii pe termen scurt si apoi termen lung, precizand ca restul lucrurilor legate de proiectul minier sunt de ordin legislativ.

"In momentul de fata legislatia romaneasca este suta la suta conforma cu cea a UE. Noi vom respecta foarte cert aceste reguli si cand va fi un nou certificat de urbanism vom porni din nou analiza pachetului studiului pe mediu. Daca investitorii vor demonstra ca suta la suta e garantat ca nu se va polua si nu va pagubi nimeni, nici statul, nici locuitorii de aici, vom merge in fata Guvernului pentru ca acesta va decide avizul de mediu", a spus Borbely.

Potrivit sursei citate, in prezent analizarea proiectului este in stadiu de stand-by, la Ministerul Mediului, mai exact in aceeasi situatie cum a fost in 2007, cand s-a suspendat certificatul de urbanism.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si cel al Culturii, Kelemen Hunor, se afla, joi, intr-o vizita la Rosia Montana pentru a se informa despre proiectul minier care ar urma sa se realizeze in zona.

Cei doi ministri au vizitat statia de monitorizarea a apelor acide si intrarea in fosta mina de stat, cariera Cetate si Piatra Corbului, monument natural.

Totodata, cei doi ministi au intrat imbracati in echipament special in galeriile Romane din Masivul Orlea. Galeriile dateaza din secolul al doilea dupa Hristos, din anul 131, si sunt incluse pe lista monumentelor istorice.

Proiectul minier de la Rosia Montana, despre care se vorbeste inca din anii ’90, a generat numeroase controverse in Romania, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri