Incepand de luni dimineata, bucurestenii vor putea admira in pasajul de la Universitate expozitia foto “Cu minele curate”, care va fi deschisa timp de o saptamana si are ca scop informarea publicului cu privire la impactul mineritului de uraniu din Romania.
Industria nucleara, dependenta de exploatarea uraniului, a reprezentat atat in perioada comunista cat si in prezent o forta economica capabila sa marginalizeze alternativele de dezvoltare durabila, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare. Fotografiile realizate ne prezinta un spatiu mort al Romaniei, peisaj dezolant si secretomanie, urmare a celor peste 25 de ani de exploatare.
In Romania, majoritatea minelor de uraniu sunt inchise, in curs de ecologizare, si doar una se mai afla in exploatare, la Crucea, in judetul Suceava. Accesul la informare privind aceste mine este strict controlat sub pretextul informatiei clasificate.
Fotografiile au fost realizate de Mihai Stoica, in comunele Baita Plai (judetul Bihor) si Ciudanovita (judetul Caras Severin), unde minele au fost inchise, si in comuna Crucea (judetul Suceava).
Organizatorii, asociatia Terra Mileniul III, au ales ziua de 26 aprilie pentru deschiderea expozitiei deoarece este o zi in care milioane de oameni din intreaga lume comemoreaza 24 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil.