Exploatare miniera ilegala intr-o localitate din Alba

Piatra din localitatea Ocolis, judetul Alba, care este situata in reteaua de arii protejate Natura 2000, este exploatata ilegal, sustine Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Reprezentantii ONG-ului spun ca lucrarile apartin firmei Transilvania Impact. Compania nu a solicitat acord de mediu din partea autoritatii competente Agentia pentru Protectia Mediului Alba, a confirmat institutia pentru Green Report.

„Societatea Transilvania Impact nu a depus la noi niciun act pentru obtinerea autorizatiei de mediu pentru desfasurarea activitatilor de exploatare miniera in localitatea Ocolis”, a declarat, pentru Green Report, Doina Barbat, sef Serviciu Autorizare si Controlul Conformarii in cadrul Administratiei pentru Protectia Mediului Alba.

Ecologistii de la Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj sustin ca exploatarea incalca grav legislatia de mediu si pe cea a drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zona. Directorul executiv al CIDRM a declarat, pentru Green Report, ca lucrarile de exploatare a pietrei din Ocolis au inceput in urma cu aproximativ o luna.

„Pe aceasta cale tragem un semnal de alarma cu privire la ilegalitatile grave saravsite de firma Transilvania Impact si vom solicita, prin adrese catre toate autoritatile competente, sanctionarea companiei si obligarea ei la repararea prejudiciului deja adus mediului si comunitatii locale prin aceste activitati miniere ilegale”, afirma Stefania Simion.

Reprezentantii firmei Transilvania Impact resping, insa, in totalitate acuzatia adusa de CIDRM sustinand cu fermitate ca lucrarile de exploatarea miniera de piatra din Ocolis nu le apartin. „Titularul lucrarilor de minerit din localitatea Ocolis nu este sub nicio forma Transilvania Impact. Noi avem o relatie foarte buna cu autoritatile de mediu, iar lucrarile noastre sunt complet autorizate”, a declarat, pentru Green Report, Mihaela Tulai, manager de dezvoltare al companiei Transilvania Impact.

„Localitatea Ocolis, situata in reteaua de arii protejate la nivel european NATURA 2000 (mai precis in aria de protectie speciala avifaunistica ROSPA 0087 Muntii Trascaului si in situl de importanta comunitara ROSCI0253 Trascau) gazduieste specii importante de fauna si flora, iar peisajul sau intact si arhitectura traditionala a satului fac din zona un areal important pentru turism”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa din partea CIDRM.

Avand in vedere ca zona este bogata in resurse naturale (materiale de constructii), mai multe companii miniere si-au manifestat interesul de a exploata zona. Acest lucru a atras opozitia locuitorilor si a mai multor ONG-uri pentru protectia mediului, dat fiind faptul ca exploatarile masive in cariera presupun defrisari, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate si instalatii de concasare.

Toate acestea ar conduce la distrugerea muntelui si a peisajului, la poluarea fonica si cu pulberi a satului, precum si la afectarea unor specii importante de fauna si flora din zona (cateva specii rare de lilieci, bufnita mare, ciocanitoarea neagra, cateva specii amenintate de pasari rapitoare, sute de specii din flora spontana a Muntilor Apuseni), precizeaza cei de la CIDRM.

Mai mult decat atat, locuitorii zonei nu au fost consultati, iar exploatarea se desfasoara pe terenuri care nu apartin companiei. Conform relatarilor de la fata locului obtinute de membrii CIDRM, in timpul zilei utilajele companiei excaveaza piatra, distrug peisajul si incalca proprietatile private ale localnicilor, iar in timpul noptii zeci de masini de mare tonaj transporta piatra in afara localitatii.

Foto: CIDRM

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri