Crescatorii s-au laudat, in acest weekend, cu peste 700 de exemplare din cele 50 de rase crescute in vestul tarii.
Porumbei cu breton, porumbei gulerati, porumbei cu penajul cret, gusati sau voltati, adevarati punkisti, altii pusi pe giumbuslucuri in zbor si gaini uriase. Toate aceste exemplare au putut fi admirate de timisoreni, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei expozitii anuale mai putin obisnuite.
Jucatorul de Timisoara, specie veche de 80 de ani
Crescatorii de porumbei din Timisoara si-au prezentat, cu mare fast, cele mai frumoase specimene, in cadrul celei de-a 102 editii a expozitiei organizate de Asociatia Fauna Banatului, care numara 82 de membri, dintre care 20 onorifici.
Mai bine de 700 de porumbei grasi si frumosi au reprezentat cu brio cele 50 de rase crescute in Banat. Cu totii au fost aliniati in custi speciale, intr-o hala uriasa pentru a fi notati de arbitri.
Chiar daca in ultimii ani pasionatii au inceput sa creasca porumbei frizati sau unii cu aspect de mingi din pene, deseori importati din strainatate, in preferintele lor raman totusi soiurile autohtone si cei in jurul carora s-au creat nenumarate povesti, si anume“postasii”.
“La Timisoara, ne mandrim cu rasele noastre specifice. Este vorba despre Rolerul de Timisoara si despre Jucatorul de Timisoara, rase omologate de dinainte de 1930. Din datele pe care le avem, Jucatorii se cresc la noi inca din 1929. Cum sa nu ne mandrim cu rasele noastre locale?”, a declarat Ioan Macsak, presedintele Asociatiei Fauna Banatului.
Exemplarele din rasa Jucatorii de Timisoara sunt foarte apreciate, mai ales de copii, deoarece se rotesc in aer ori de cate ori sunt lasati sa zboare liberi. “Zboara sus si se dau peste cap”, povesteste un crescator.
Jucatorii de Timisoara sunt o specie aparuta in secolul al XVIIIlea. Sunt pasari capabile sa zboare la inaltimi medii, pentru o perioada de timp relativ scurta, si se remarca prin faptul ca sunt mereu jucausi.
E o rasa usor de recunoscut: de regula au aceeasi culoare pe tot corpul, existand variatii pe tonuri de negru, rosu, galben, vanat-alb si ciocolatiu. Exista si exemplare “baltate”, cu capul si aripile albe.
„Sunt ornamentali, nu-i crestem pentru carne”
La mare cautare sunt Gusatul englez, porumbelul cu cele mai lungi picioare, si “postasii”, pe numele lor oficial Voiajori-standard.
Despre acestia din urma, crescatorii spun ca sunt o rasa deosebit de cuminte si de inteligenta, chiar daca, in zilele noastre, nu mai sunt folositi pentru a trimite mesaje. „Toate exponatele sunt porumbei ornamentali, nu se cresc pentru carne. E doar o pasiune, un hobby”, conchide Ioan Macsak, presedintele asociatiei.
Gaini de 300 de euro, aduse din Germania
Timisorenii care au venit la expozitie cu gandul de a-si cumpara pasari pentru a le gati au avut de ales intre 64 de gaini, din 15 rase diferite. Unele dintre acestea, uriase si grele de peste 6–7 kilograme (de cinci ori mai mult decat una obisnuita – n.r.), fusesera aduse din Germania de un crescator din satul Chisoda, aflat langa Timisoara. Barbatul spune ca pretul unui exemplar ajunge cam la 300 de euro, pret motivat de faptul ca ingrijirea lor este pretentioasa si destul de costisitoare.