Administratia Parcului National Retezat (PNR) si a celorlalte parcuri nationale si naturale din tara aflate in subordinea Romsilva, se confrunta cu serioase probleme financiare. Angajatii institutiilor de acest fel isi iau banii cu taraita. Multi dintre ei se gandesc sa lase balta munca din institutiile menite sa protejeze arii naturale speciale. Unii au inceput deja sa-si gaseasca de lucru in alta parte. Mai mult, managerii parcurilor nationale si naturale nu stiu din ce bani vor plati facturile de utilitati pentru sediile administratiilor.
Administratia Parcului National Retezat (PNR) are dificultati financiare pe care incearca sa le rezolve din surse externe. Pentru plata unor facturi de utilitati relativ recente a fost nevoie de ajutorul financiar al celor de World Wild Fund (WWF), una dintre cele mai mari organizatii de pe plan mondial dedicate protejarii naturii.
Contabila administratiei PNR si-a parasit locul de munca dupa ce, in august, toti angajatii institutiei s-au trezit ca le sunt platite salariile doar pe jumatate. Biologul parcului nu mai lucreaza nici el si, se pare, aceleasi ganduri de a-si gasi un loc de munca in alta parte le are si informaticianul institutiei. Asta dupa ce, in mai, numarul angajatilor PNR a scazut de la 17 la 16, in conditiile in care un parc de dimensiuni similare si de aceeasi importanta situat intr-o tara vest europeana are de 10 ori mai multi salariati.
„Taiati” de la drepturi
Seful Administratiei PNR, Zoran Acimov spune ca nici nu vrea sa se gandeasca la raul cel mai rau, respectiv ca institutia sa ramana doar cu 3-4 angajati: „In luna august s-au platit doar pe jumatate salariile si, mai rau, nu s-au achitat contributiile la bugetele de sanatate, pensii si asa mai departe, ceea ce face ca, la ora actuala, angajatii PNR sa nu poata beneficia, de exemplu, de servicii
medicale gratuite”.
Potrivit acestuia, situatia se regaseste la nivelul intregii tari, in alte institutii similare. „Este pur si simplu jenant sa-i ceri unui ranger sa munceasca la fel de constiincios, in conditiile in care nu si-a primit salariul. Asta mai ales din cauza faptului ca munca noastra este una atipica. 16 oameni trebuie sa ne ocupam de un areal montan de 38.000 de hectare, cu o problematica vasta si facem cu greu fata solicitarilor.
Nu stiu nici cum ne vom descurca cu facturile de utilitati, la iarna. Ultimele facturi le-am achitat datorita unui ajutor acordat de WWF. Daca toti cei care vin in zona s-ar comporta civilizat am avea mai putin de lucru, dar asa ceva este greu sa se intample in Romania. Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar putea intampla daca se va merge tot in acest ritm”, spune seful Administratiei PNR.
Zoran Acimov adauga ca rangerii parcului nu se ocupa doar de patrulare in masiv si de eliminarea „urmelor vizibile” lasate de turisti, ci si de indrumarea, informarea turistilor, supravegherea zonei si actiuni de control in ce priveste respectarea legislatiei privind ariile protejate.
Parcurile, dependente de lemnul taiat
Din totalul de 28 de parcuri nationale si naturale de pe teritoriul Romaniei, 22 se afla in subordinea RNP Romsilva. Paradoxal, criza de bani cu care se confrunta angajatii administratiilor de parcuri este provocata de faptul ca RNP taie si vinde mai putina masa lemnoasa. In destule cazuri, exista exploatari forestiere foarte aproape de parcurile naturale, iar, uneori, se scoate lemn chiar si din aceste arii naturale cu statut special.
Reprezentantii RNP spera ca sezonul de toamna sa revigoreze vanzarile de masa lemnoasa si, astfel, sa se faca rost de bani si pentru salariile rangerilor. Seful Serviciului Arii Protejate din cadrul Romsilva, Mihai Dragos, spune ca, de obicei, vara, regia se confrunta cu o situatie financiara dificila, doar ca-n acest an criza a facut-o si mai dificil de depasit.
„Noi incheiem primul semestru cu profit, platim tot ce avem de platit catre stat si, practic, in iulie o luam iarasi de la zero, din punct de vedere financiar. Asta se intampla in fiecare an, doar ca anul acesta parca a fost mai greu. Vanzarile de masa lemnoasa au cazut foarte mult, dar se revigoreaza cu incepere de la 15 septembrie. In plus, tot toamna, au loc si licitatiile pentru darea in exploatare a unor parchete din fondul forestier”, explica Dragos.
El crede astfel ca, incepand chiar din luna octombrie, situatia financiara va incepe sa se remedieze. „Eu lucrez de multi ani in adrul RNP si am mai prins perioade de genul acesta, mai ales in 1997 sau 1998”, a conchis seful Serviciului Arii Protejate din cadrul Romsilva.