Evenimentul Zilei: Ticu Lacatusu, cea mai grea expeditie – tinta Groenlanda

Alpinistul roman Ticu Lacatusu, cunoscut pentru ca a cucerit cinci varfuri virgine, pleaca, astazi, in cel mai indraznet proiect al carierei sale. Impreuna cu mentorul sau in alpinism, Cornel Coman, vrea sa traverseze Groenlanda pe schiuri. In total 600 de kilometri. Inaintea lor, exploratorul norvegian Fridtjof Nansen a parcurs un traseu similar. EcoGreenland, proiectul celor doi, presupune un drum cu 100 de kilometri mai lung.

Proiectul, pe care Ticu Lacatusu l-a numit o aventura polara, va dura 30 de zilei.Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului Polar de Nord, pe o ruta dificila, pe care nu va exista niciun sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte probleme. Astfel ca, potrivit celor doi, succesul expeditiei depinde exclusiv de experienta si de pregatirea lor.

Echipamentele si proviziile alimentare, care cantaresc aproape 200 de kilograme, vor fi carate cu ajutorul saniilor. Orientarea se va realiza prin GPS si comunicarea cu lumea printr-un telefon cu satelit. Zilnic, ei vor parcurge intre 10 si 25 de kilometri. In primele zile distantele vor fi cam de 10 kilometri din cauza greutatii mari care este carata si a urcusului mai intens de la cota 0, spre culmea calotei glaciare unde altitudinea maxima ajunge la 2.500 de metri.

Pericolul furtunilor si al ursilor

Cei doi vor avea cu ei un dispozitiv SOS prin care pot trimite semnale daca se vor afla in pericol, dar spera ca nu va fi nevoie sa il foloseasca. Energia va veni din panourile solare, foarte mici, cele mai moderne din lume la ora actuala, pe care le vor purta cu ei. De asemenea, vor avea cel mai bun echipament posibil pe plan mondial, a explicat Lacatusu. Totul cat mai compactat, usor, multifunctional si rezistent. „In situatia unei furtuni temperaturile scad foarte mult. Astfel 10 kilometri pe ora de vant inseamna inca 10 grade in plus cu minus”, spune Lacatusu. Pe furtuna ei vor fi nevoiti sa se opreasca, mai ales din cauza vantului si frigului.

„Casa noastra in urmatoarele luni de zile va fi un cort”, in care vor folosi saci de dormit facuti pentru a rezista la -30 de grade. Cei doi vor cara si un cort de rezerva. Riscul este ca unul dintre corturi se poate rupe sau, daca se intalnesc cu ursul polar, poate fi rupt de urs. In caz de nevoie cei doi ar putea construi si un iglu. Dar, explica Lacatusu, dupa ce parcurgi 30 de kilometri pe zi si esti obosit e cam greu sa faci un iglu pentru ca iti trebuie cateva ore pentru asta.

Cei doi vor folosi schiuri speciale, foarte usoare, care pe o parte au un material ce imita pielea de foca, pentru a face mai usor mersul prin zapada, spune colegul de deplasare, Cornel Coman.

„Iti trebuie un psihic tare”

„Noi trebuie sa dam totul timp de o luna. Trebuie sa pastram in noi resurse pentru situatii deosebite si pentru distanta foarte lunga”, spune el, precizand ca toata viata de alpinisti s-au antrenat pentru asa ceva. „Orizontul alb cu care noi, alpinistii, nu suntem obisnuiti, te darama. Iti trebuie un psihic tare ca sa reusesti”, afirma Lacatusu.

Cei doi au spus ca sunt deja obositi, pentru ca pregatirile au fost coplesitoare. „Emotii avem pentru ca nu am mai facut asa ceva pana acum”, spune el, mai ales ca se poate intampla orice in timpul expeditiei. A subliniat ca motivatia este interioara si ca ei si-au dorit sa vina cu un proiect inovator. „Romanii degeaba au oarecare istorie. Acum ar trebui sa isi propuna proiecte deosebite, care sa aiba o semnificatie internationala. Sa nu ne amagim singuri si sa ne laudam cu niste proiecte pe care afara le fac bunicii cu nepoteii”, crede alpinistul.

Pericolele la care se expun:
• Vantul puternic
• Crevasele de pe traseu
• Oboseala generata de efortul fizic
• Posibile intalniri cu ursii polari (anul trecut alpinistul s-a intalnit doar cu urmele ursilor)
Expeditia costa 50.000 de euro, suma fiind acoperita de sponsorul principal, Baumix.
„O expeditie arctica complexa si dificila, o aventura totala si o provocare la fel de mare ca ascensiunea in premiera romaneasca a Everestului, de acum 15 ani”,

Traseu
Bucuresti – Copenhaga – Reikjavik – Kulusuk/Tasiilaq (Groenlanda) – Isortok – Naqtivit fjord (coasta de Est) – traversare de la est la vest pe schiuri – Kangerlussuaq fjord (coasta de vest) – Copenhaga – Bucuresti
Cateva cifre:
• 600 de kilometri pe gheata
• 30 de zile, durata expeditiei
• 250 de kilograme, greutatea saniilor trase de alpinisti
• 2.500 de metri, altitudinea maxima a traversarii
• 100 km/ora, viteza pe care o poate atinge vantul
• -20 de grade Celsius, temperatura medie
• 2 ani = noptile petrecute in cort de cei doi

Premiera romaneasca absoluta

Dupa ce a inscris Romania in elita alpinismului din toata lumea, Ticu Lacatusu, alaturi de Cornel Coman, incearca sa stabileasca o noua premiera romaneasca. Niciodata o echipa romaneasca nu a reusit sa traverseze complet, pe schiuri, o calota glaciara insulara sau continentala. De asemenea, nicio echipa romaneasca nu a parcurs pe schiuri un traseu de peste 500 de kilometri si nici nu a rezistat in conditii polare, timp de o luna, fara sprijin din exterior.

Cei doi alpinisti sunt colegi la Clubul Prospectorul Bucuresti din 1988. Lacatusu este din Piatra-Neamt si este alpinistul cu cel mai bogat palmares din tara, fiind primul roman pe Everest (1995) si primul roman solitar pe un varf de 8.000 de metri (1998 – Cho Oyu). De asemenea, el este un apreciat geolog si un talentat cameraman, avand si premii pentru asta. Cornel Coman este unul dintre cei mai experimentati antrenori de alpinism si schi-alpinism din Romania. A organizat expeditii in Alpi, Caucaz, Pamir, Africa si Himalaya.

Obiective:
Prima parte a proiectului a fost realizata anul trecut, cand Ticu Lacatusu a atins doua mari obiective: ascensiunea celui mai inalt varf din Groenlanda (Gunnbjornsfjeld – 3.700 metri) si ascesiunea in premiera mondiala a unui varf virgin din Groenlanda (din Muntii Watkins). Lacatusu a decis sa boteze varful acesta dupa fiica sa – Petra Peak. Anul acesta obiectivele sunt patru:
Stabilirea unei premiere romanesti absolute – traversarea completa a calotei glaciarea Groenlandei – 600 de kilometri pe schiuri, fara niciun sprijin extern
O atitudine ecologica – pastrarea intacta a mediului natural (cei doi vor purta cu ei gunoiul)
Efectuarea unor observatii – meteorologice, climatologice, glaciologice, geologice si colectarea probelor de roci si gheata pentru analize de laborator, inclusiv izotopice
Promovarea imaginii Romaniei si valorificarea complexa a rezultatelor expeditiei – realizarea unui documentar video
Cinci varfuri cucerite in premiera mondiala de Ticu Lacatusu:
2009 – Groenlanda: varf virgin Petra Peak (3.300 m)
2006 – Himalaya: varf virgin Peak Europa (6.403)
2004 – Himalaya: Rifil Peak (6.200) si Tsisima Peak (6.250 m)
2003 – Himalaya: varf virgin din Khumbu Himal, zona Gokio

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri