Evenimentul zilei: Iarna inselatoare: nu scapam de incalzirea globala

Ninsorile din ultimul timp sunt un simplu episod din „serialul” schimbarii climatice, iar ironiile la adresa acestui fenomen tin de „lipsa de cultura”, spun specialistii.

O iarna atat de lunga aduna multi contestatari ai teoriei incalzirii globale. Acestor sceptici le raspunde simplu Roxana Bojariu, expert in climatologie dinamica la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM): traim doar un episod de vreme si nu putem trage concluzii legate de clima pe seama acestuia.

Ba, daca e sa facem o medie intre lunile ultimei ierni, in vestul si centrul tarii a fost mai cald decat in mod obisnuit. Cand spunem obisnuit, ne referim la intervalul 1961-1990, recomandat care ferinta climatica de catre Organizatia Mondiala a Meteorologiei. „Temperaturile medii au fost mai scazute in aceasta iarna, in raport cu norma climatica, doar in unele regiuni din estul si sudul tarii”, spune Roxana Bojariu.

„Fenomenul nu e uniform”

Oamenii fac mereu confuzii intre vreme si clima, explica Roxana Bojariu: clima e un concept abstract, o sinteza matematica a episoadelor de vreme, pe o perioada indeajuns de mare.

„Doar pentru ca traim un episod rece (sau cald), asta nu ne indreptateste sa facem estimari de tip climatic – s-a racit sau s-a incalzit clima”, arata specialistul.

Incalzirea globala exista, dar se observa in perioade de ordinul deceniilor. „Fenomenul nu e uniform. Comentariile ironice despre racirea sau incalzirea climei, care se fac doar pe baza senzatiei incercate de o persoana aflata sub in fluenta unui episod de vreme in plina desfasurare, sunt semnul lipsei de cultura. Cultura inseamna si o baza de cunostinte stiintifice minime”, mai sustine Bojariu.

Am putea avea un an bogat

„Iarna lunga inseamna o toamna bogata”, zice o vorba din popor. Nu e superstitie, ci o distilare a experientelor de decenii ale oamenilor, acea „meteorologie populara”, spune Roxana Bojariu.

„Umiditatea din sol va fi rezerva necesara dezvoltarii culturilor agricole in conditii optime, pe intreg sezonul de vegetatie”, arata specialistul. Din obser vatiile agrometeorologilor de la sfar situl acestei ierni, 2010 ar putea avea o toamna bogata.

„E mai bine sa ninga si sa inghete acum, decat s-o faca in aprilie, dupa ce inmugureste natura”, mai arata cunoscatorii.

Drumuri blocate si trenuri intarziate

Zapada cazuta ieri a dat din nou peste cap circulatia din Bucuresti si de pe mai multe drumuri din sudul tarii. Astfel, stratul de gheata format pe arterele Capitalei a facut ca masinile sa circule bara la bara, aproape toata ziua.

In plus, nu mai putin de 12 drumuri judetene din Dolj erau blocate ieri dupa-amiaza, iar pe alte 14 traficul se desfasura cu dificultate. Vantul puternic a lasat fara energie electrica localitatea Perisor. Oamenii de aici au fost nevoiti sa stea pe intuneric ore intregi, pentru ca echipa societatii de distributie plecata sa rezolve problema a ramas inzapezita.

Si traficul feroviar a avut de suferit: in jurul pranzului, trenurile ajungeau in Gara de Nord cu intarzieri din cauza viscolului. N-au fost linii inchise, ci doar zone in care s-au aplicat restrictii de viteza, spun reprezentantii CFR.

Nici cei care au ales avionul pentru a calatori nu au scapat de intarzieri: aproape toate aeronavele care au plecat de pe aeroporturile din sudul tarii au decolat cu 30 de minute mai tarziu decat ora anuntata. Si iubitorii muntelui au avut parte de avertizari: pe Masivul Bucegi este risc ridicat de producere a avalanselor.

Vremea incepe sa se incalzeasca usor

De azi, vremea intra intr-o usoara incalzire si se va apropia incet de normalul termic al perioadei. Astazi, cerul va fi mai mult noros si va continua sa ninga in majoritatea regiunilor.

In sudul tarii, innorarile vor fi temporare, iar precipitatiile, mixte si se vor semnala pe arii restranse. Vor fi conditii de polei. Maximele, in usoara crestere fata de ziua precedenta, vor fi cuprinse intre -1 si 8 grade Celsius, iar minimele, intre -8 si 0 grade C. Maine vor fi doar precipitatii slabe si izolate, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -1 si 9 grade C.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri