Ministerul Mediului nu va relua evaluarea proiectului de exploatare a aurului, in lipsa unui certificat de urbanism valabil.
La doi ani si jumatate dupa ce negocierile dintre guvernanti si reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au fost suspendate, lucrurile par sa se deblocheze, cel putin la prima vedere.
Astfel, reprezentantii RMGC, firma care doreste sa porneasca proiectul aurifer din Apuseni, au avut ieri o intalnire cu ministrul mediului, Laszlo Borbely (UDMR). In urma acesteia, ministerul a anuntat oficial ca a decis constituirea, la nivelul institutiei, a unei comisii separate pentru proiectul de la Rosia Montana.
Totodata, ministrul s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii martie, sa mearga personal la Rosia Montana. Pe de alta parte, ministrul a declarat pentru EVZ ca nu va relua procesul de avizare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, pana ce canadienii nu vor prezenta un certificat de urbanism valabil.
„Cand vor depune acest act la dosar, sunt obligat de lege sa reincep procedura de evaluare”, a explicat Borbely. Intrebat daca reprezentantii firmei au prezentat un nou certificat de urbanism, ministrul mediului a precizat ca nu.
Oficialii RMGC sustin insa ca nu au nevoie de certificat de urbanism pentru evaluarile de mediu. „Certificatul de urbanism este necesar pentru obtinerea autorizatiei de constructie, cand trebuie si avizul de mediu. Cand o sa aplicam pentru autorizatia de constructie, o sa solicitam si certificatul de urbanism”, ne-a spus Dragos Tanase, managing director al companiei.
Cianura in programul de guvernare
Proiectul de exploatare a zacamantului de aur si argint de la Rosia Montana, considerat a fi cel mai mare din Europa, este blocat din septembrie 2007, cand ministrul mediului de atunci, Attila Korodi, a suspendat procesul de evaluare a proiectului, in lipsa unui certificat de urbanism valabil.
A urmat o perioada de tacere pana de curand, cand noul executiv a decis sa includa Rosia Montana in programul de guvernare. Acest lucru a ridicat suspiciuni, dat fiind ca proiectul este unul privat, fiind derulat de compania canadiana Gabriel Resources, care are 80% din actiunile RMGC, iar statul, prin Minvest Deva, are doar 19,3%.