Evenimentul Zilei: Cincis, lacul gunoaielor, salvat doar cu voluntari

La cea mai ampla actiune de ecologizare organizata pe malurile Lacului Cincis, de langa Hunedoara, 200 de voluntari au reusit sa stranga peste 100 de metri cubi de gunoi in patru ore. Situat intr-o zona naturala superba, cu un luciu de apa de peste 800 de hectare, Lacul Cincis este una dintre cele mai solicitate destinatii hunedorene pentru iesirile la iarba verde, apa, soare si gratare.

Terenurile de pe maluri sunt proprietati private, iar cele ramase neingradite sunt la dispozitia oricui. Majoritatea celor care frecventeaza zona lasa gunoaiele pe iarba sau in apa.

Primaria Teliuc, comuna pe raza careia se afla lacul, nu a reusit sa rezolve problema decat partial, amplasand mai multe containere pe marginea drumului de acces si organizand, in lunile aprilie-mai, actiuni de curatare in zonele intens frecventate.

Organizatorii evenimentului, Asociatia Z.A.M. (Zbor, Atitudine, Multiculturalitate), isi propun sa ceara fonduri europene pentru aplicarea unei solutii care sa limiteze poluarea cu resturi menajere in una dintre cele mai frumoase zone de agrement ale Romaniei.

Voluntari din Hunedoara, Cluj, Timisoara si Bucuresti

Asociatia hunedoreana Z.A.M. si-a propus, la inceputul anului, sa incerce in aceasta primavara o actiune de ecologizare ampla, mai ales ca primavara ajung in Cincis, pe langa gunoaiele ramase de peste ani, si cele aruncate de locuitorii satelor de pe valea Cernei, raul care alimenteaza lacul.

Asociatia amintita a reusit sa mobilizeze si alte ONG-uri din tara, iar sambata, pe langa voluntarii hunedoreni, la Cincis au ajuns si tineri din orase ca Timisoara, Cluj-Napoca sau Bucuresti.

Pe cont propriu

Desi au avut promis sprijinul mai multor institutii judetene si locale, cand s-au prezentat la treaba, sambata dimineata, voluntarii au constatat ca pot conta doar pe sprijinul societatii private de salubritate care functioneaza pe raza comunei Teliuc.

„Aveam nevoie de mai multe barci pentru a aduna si gunoaiele din apa, dar si pe cele de pe malul nordic, unde nu este drum de acces (dar unde mai ales pescarii ajung pe o carare, dupa ce ocolesc cativa kilometri prin padure – n.r.)…. Chiar si asa, in patru ore, am strans 1.500 de saci de gunoaie ce au fost compactate si duse unde trebuie. Numarul voluntarilor a fost pe masura asteptarilor noastre, dar implicarea autoritatilor a fost cu totul sub asteptari. De promis ne-au promis multi sprijin, dar de ajutat ne-au ajutat mai putini”, spune purtatorul de cuvant al proiectului Eco Cincis 2010, Mircea Oegar.

Primarul comunei Teliuc, Daniel Pupeza, declara ca, incepand din acest an, va aplica amenzi proprietarilor de terenuri pe care sunt lasate gunoaie.

„Am trimis deja somatii tuturor proprietarilor de terenuri de pe malurile lacului si, daca nu se vor conforma, vor fi amendati cu sume cuprinse intre 80 si 160 de lei. Ei trebuie sa le ingrijeasca”.

Primarul spune ca proprietarii trebuie ori sa isi ingradeasca suprafetele si sa perceapa taxe de campare, metoda aplicata cu succes de unii localnici, ori trebuie sa le curate cel putin o data pe saptamana.

„Numarul voluntarilor a fost pe masura asteptarilor noastre, dar implicarea autoritatilor a fost cu totul sub asteptari. De promis ne-au promis multi sprijin, dar de ajutat ne-au ajutat mai putini.“,
MIRCEA OEGAR, purtator de cuvant al proiectului Eco Cincis 2010

PROIECT DE VIITOR

Ecologizare pe bani europeni

Reprezentantii Asociatiei Z.A.M. spun ca ecologizarea de sambata este doar o mica parte din intregul demers ce vizeaza Lacul Cincis.

In perioada urmatoare, vor intocmi un studiu de impact, apoi vor incepe redactarea unui proiect in baza caruia vor solicita o finantare europeana pentru gasirea si aplicarea unei solutii care sa limiteze poluarea cu resturi menajere in una dintre cele mai frumoase zone de agrement ale Romaniei.

„La Cincis face mizerie toata lumea, dar aproape nimeni nu se gandeste ca, atunci cand se intoarce, isi pune patura pe sticla aruncata-n urma cu doua saptamani. Autoritatile, pana acum, nu au reusit sa rezolve problema. Nu intelegem si nu vrem sa mai toleram aceasta situatie. Vrem ca lucrurile sa se schimbe aici, cat mai repede cu putinta”, spune presedintele asociatiei, Bogdan Leucuta.

spot_img

Ultimele știri