Evenimentul Zilei: Cat de nociv este uleiul folosit

Initiativele de reciclare a uleiului uzat se pot numara pe degetele de la o singura mana, desi acesta este un deseu toxic care afecteaza atat mediul inconjurator, cat si sanatatea oamenilor.

Pentru organizatia constanteana Mare Nostrum, faptul ca pe litoralul romanesc exista foarte multe restaurante unde este folosit uleiul, a fost punctul de plecare in gandirea unei campanii de constientizare a pericolelor ce rezida in aruncarea uleiului folosit la intamplare, explica directorul executiv al organizatiei, Mihaela Candea.

Obiectivele acestei campanii sunt informarea oamenilor despre practica unei corecte colectari a uleiului uzat, cu speranta ca acest obicei poate deveni „un trend social, multiplicandu-se ca exemplu de buna practica”, mai spune directorul Mare Nostrum, subliniind ca miza pe termen lung este si responsabilizarea restaurantelor si autoritatilor locale pentru a asigura durabilitatea acestei practici.

Finantare straina

Ong-ul a realizat un proiect, aplicand pentru finantare si dupa ce acesta a trecut de toate fazele de aprobare, a primit unda verde de la Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Proaspat demarat, proiectul va cuprinde cele mai populate localitati din judet, si anume Constanta, Mangalia, Medgidia, Eforie si Navodari, care sunt si zone ce atrag turisti vara, cand creste si productia de ulei vegetal uzat, explica Andreea Ionascu, coordonator de proiect in cadrul organizatiei.

Pana acum, autoritatile din Mangalia, Medgidia si Eforie au aprobat proiectul, implicarea lor fiind un pas foarte important. „Colaborarea cu autoritatile este o piatra de incercare pentru orice ong”, spune aceasta, precizand ca rolul autoritatilor locale este esential: reprezinta comunitatile, fiind creditate cu increderea alegatorilor. Astfel, pot deveni promotori ai practicilor benefice pentru comunitatea care le-a ales.

De ce este nociv uleiul folosit

Aceasta precizeaza ca uleiul vegetal uzat este confirmat drept deseu periculos de catre Catalogul European de Deseuri. „Oamenii trebuie informati, iar in masura in care acest lucru este realizat, atunci putem avea pretentia sa schimbam atitudini si practici de viata”, mai spune Andreea Ionascu, adaugand ca mentalitatile sunt cel mai dificil de schimbat.

* Aruncat in apa, uleiul folosit declanseaza fenomenul de hipoxie. Aceasta inseamna ca se creeaza o pelicula la suprafata apei care nu lasa oxigenul sa primeneasca suprafata, iar orice organism sau microorganism care exista in apa este instantaneu asfixiat.

* Aruncat pe pamant, uleiul uzat transforma solul fertil intr-unul nefertil.

* In alimentatie, refolosirea uleiului, mai ales la prajeli, este periculoasa deoarece se declanseaza niste reactii chimice la nivelul structurii moleculare a uleiului. Asa se pot dezvolta celulele cancerigene la consumator.

* Un litru de ulei vegetal folosit poate polua pana la un milion de litri de apa potabila.

Publicul tinta, la extreme

Mare Nostrum a pus pe roate primul proiect de acest fel din Romania, tintind catre schimbarea mentalitatii. Si in Satu Maew au existat astfel de initiative, potrivit responsabilei de comunicare a organizatiei, Ramona Crangasu.

„Este greu de definit atitudinea unor intregi generatii”, spune aceasta, subliniind ca mesajele ecologice sunt receptate cel mai bine de extreme de varsta: tinerii, care sunt orientati catre schimbare si batranii, care sunt traditionalisti, dar iau in considerare protectia mediului.

„Ramane un singur segment dificil de abordat, care se intampla sa fie si formator de opinii”, precizeaza aceasta. Schimbari exista, subliniaza ea, oamenii nu mai sunt asa de refractari, incep sa asimileze informatiile, devin mai maleabili si, in acelasi timp, purtatori de mesaje.

Iar printre primele locuri de unde ar trebui sa inceapa educatia ecologica sunt gradinita si scoala, crede Mihaela Candea, directorul organizatiei.

Pentru aceasta este nevoie de instruirea cadrelor didactice, de asimilarea practicilor in familie si de ore de dirigentie in care sa fie abordate aspecte ce tin de protectia mediului, mai spune ea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri