Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: Banii tarilor bogate pot incetini defrisarile

Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii celor noua state din America de Sud care s-au intrunit ieri in Brazilia, cu ocazia unei conferinte pe teme climatice.

La 11 kilometri departare de punctul de confluenta dintre Amazon si Rio Negro, la Manaus, capitala statului brazilian Amazonas, s-au reunit delegatii din Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru, Surinam, Guyana si Venezuela pentru a discuta soarta padurii ecuatoriale sud-americane. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a reprezentat Guyana Franceza la summitul in cadrul caruia s-au discutat si probleme privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Participantii au stabilit ca emisiile de gaze poluante sa fie reduse cu 40% in urmatorul deceniu. Sefii de stat ai Braziliei si Frantei au cerut tarilor dezvoltate fonduri pentru ajutorarea statelor mai slabe din punct de vedere economic. Luiz Inacio Lula da Silva si Nicolas Sarkozy au sustinut ca tarile mai sarace au nevoie de fonduri din partea marilor puteri pentru a gestiona schimbarile climatice prin care trece intreaga planeta.

Protejarea padurii amazoniene

Presedintele brazilian s-a declarat in favoarea incetinirii defisarii padurilor din Amazonia, dar pe cheltuiala statelor mai puternice. "Vrem sa aparam padurile, dar alte tari trebuie sa plateasca pentru aceasta masura", a declarat Lula da Silva in cursul unei cuvantari care a precedat lucrarile summitului.

In urma cu cateva luni, guvernul de la Brasilia a anuntat ca ritmul defrisarilor a scazut in acest an si ca a atins pragul cel mai scazut din cei 21 de ani de cand autoritatile au inceput sa monitorizeze situatia padurii ecuatoriale.

Summitul de la Manaus vizeaza si stabilirea unei pozitii comune a statelor din bazinul Amazonului cu privire la mijloacele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Acordul dintre delegatii celor noua tari va fi sustinut la conferinta ONU din decembrie, de la Copenhaga, care are ca scop stabilirea unei noi intelegeri mondiale pentru gestionarea schimbarii climei.

spot_img

Ultimele știri