Existenta unei legi de promovare a resurselor regenerabile de energie care nu se aplica, absenta unei strategii ferme in domeniu fac ca fonduri de sute de milioane de euro disponibile, inclusiv nerambursabile, sa nu fie utilizate.
„Pana acum, niciun proiect nu a accesat fondurile disponibile, din cauza lipsei legislatiei secundare, a ghidurilor si normelor metodologice necesare, desi energia regenerabila este in prezent domeniul- vedeta al investitorilor. Pe timp de criza, n-ar trebui sa ne permitem un asemenea lux”, a declarat Miruna Suciu, Partner Musat & Asociatii, in cadrul seminarului „Energia regenerabila in Romania”, organizat de Finmedia.
In perioada 2008-2013 sunt disponibile 200 de milioane de euro pentru proiecte de energie regenerabila, din care 169,7 milioane de euro bani europeni nerambursabili asigurati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si 30,3 milioane de euro fondurile aferente de cofinantare asigurate de la stat.
La aceasta suma se adauga finantarile disponibile prin intermediul Ministerul Mediului, aprobate prin Ordinul nr. 1342/15.10.2009, estimate la peste 100 de milioane de euro. „Pentru a ne alinia prevederilor UE in ceea ce priveste eficienta energetica, trebuie sa urgentam accesarea acestor fonduri”, a adaugat avocatul.
Citeste articolul in Evenimentul Zilei
Foto: evz.ro