Eurobarometru: Riscul nuclear, mai mare decat beneficiul energetic

Doar 29% dintre Romania considera ca beneficii energiei nucleare sunt mai mari decat riscul pe care il presupune acest tip de energie, arata eurobarometrul “Europenii si siguranta nucleara”, publicat astazi, anunta site-ul Comisiei Europene. In plus, 40% spun ca riscurile sunt subestimate, fata de 31% care considera ca acestea sunt exagerate. VEZI STUDIUL

De asemenea, peste 50% dintre romani considera ca centrala nucleara din tara reprezinta un risc pentru ei si familia lor. Acest procent este mai mare in Spania (73%).

Cu toate acestia, romanii considera in proportie de 45% ca energia nucleara ajuta la limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar 57% spun ca energia nucleara asigura competitivitate si preturi stabile ale energiei. In perspectiva, capacitatea nucleara din tara trebuie sa ramana la fel – cred 37% dintre Romania, redusa – 21% si crescuta – 19%.

Europenii vor legislatie UE

La nivel european, 82% dintre cetatenii UE considera ca managementul deseurilor nucleare trebuie reglementat la nivel UE, nu la nivel national.

Aceasta parere este exprimata de majoritatea respondentilor in toate statele membre cu procente mari in Cipru (93%), Ungaria (90%), Olanda (90%) si Slovenia (90%). Procentele cele mai mici, dar majoritare, au fost exprimate in Austria (59%), Marea Britanie (60%) si Malta (62%).

Desi europenii isi exprima ingrijorarea privind folosirea gresita a materialelor nucleare, 59% dintre acestia considera ca centralele nucleare pot fi folosite intr-un mod sigur. Acest procent a ramas constant fata de cel din sondajul din 2006. Rezultatele nationale arata, insa, schimbari semnificative: in 14 tari parerea este sustinuta intr-un procent mai mare decat cel din sondajul anterior – Irlanda (+11), Polonia si Luxemburg (+9), Malta, Estonia si Italia (+6). Procentul a scazut insa in Bulgaria (-9), Germania (-7), Franta si Romania (-5).

In prezent, decizia de a folosi sau nu energia nuclear apartine statelor membre. 15 din 27 de state membre au centrale nucleare, dar numai cateva proiecte pentru depozitarea finala a celei mai periculoase categorii de deseuri radioactive. Comisia Europena va propune legislatie pentru deseurile nucleare in cea de-a doua jumatate a anului 2010.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri