Petrom a investit in ultimii 6 ani aproximativ 30 de milioane de euro in proiecte de responsabilitate sociala. Primele initiative s-au derulat in zona de mediu, iar de-a lungul timpului compania petroliera a plantat 670.000 de copaci pe 100 de hectare de teren, a reabilitat 6 parcuri, a construit 6.400 de metri de piste pentru biciclete si a facut demersuri pentru protectia biodiversitatii marine si a zonei de coasta.
Castigul companiei: respect din partea comunitatilor
“Investitiile pe care Petrom le-a facut in proiectele de CSR se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, iar castigul pe care compania noastra l-a dobandit in urma tuturor acestor actiuni de responsabilitate sociala inseamna, in primul rand, respect din partea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea, cat si din partea angajatilor nostri care s-au implicat intens in actiunile de voluntariat. Petrom este perceputa, datorita proiectelor derulate in acesti ani, nu numai ca o companie petroliera, ci si ca o companie care participa activ la viata comunitatii”, a declarat, pentru Green Report, Mona Nicolici, manager Relatii Comunitare Petrom.
In 2013, Tara lui Andrei, cea mai importanta platforma de CSR a Petrom, relansata intr-un nou format online, va continua proiectele de implicare in comunitate pe cele 3 directii principale, si anume mediu, educatie si dezvoltarea comunitatii.
Plantarile din Tara lui Andrei vor pune accent pe protejarea comunitatilor in fata conditiilor meteo extreme; dezvoltarea comunitara va fi sustinuta prin intermediul a 2 concursuri de proiecte, Orasul tau si Fabricat in Tara lui Andrei, iar, pe plan educational, Scoala si Tabara din Tara lui Andrei vor pune accent pe dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor si profesorilor si vor stimula implicarea civica a acestora pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania. Sub deviza “Tara lui Andrei-o tara mai buna… in fiecare zi”, Petrom intentioneaza sa promoveze si sa sustina spiritul antreprenorial prin noile proiecte ce urmeaza sa le puna in practica anul viitor.
“E mare lucru sa fii cetatean in Tara lui Andrei”
An de an, cei mai silitori participanti in concursul de idei din Scoala lui Andrei sunt premiati cu 5.000 euro pentru transformarea proiectului lor in realitate. Iar apoi, ii asteapta Tabara din Tara lui Andrei, in care invata impreuna cum sa aiba grija de lumea din jur, pentru un viitor mai bun.
Pana in prezent, peste 1.700 de profesori si 25.000 de elevi au inscris 913 proiecte in Scoala lui Andrei, dintre care 27 s-au transformat in solutii de mediu, dezvoltare comunitara sau de educatie.
“E mare lucru sa fii cetatean in Tara lui Andrei. Inseamna s-avem grija cu apa si cu gunoaiele, sa economisim apa, sa le reciclam. Aici ne invata foarte multe lucruri si as mai veni aici nu o data, ci de mai multe ori”, a explicat in urma cu cateva luni, pentru Green Report, Alexandru Olaru, care are 11 ani si este elev la Scoala nr. 33 din Craiova.
Alexandru s-a bucurat in aceasta vara, alaturi de alti 400 de elevi din comunitatile in care Petrom isi desfasoara activitatea, de experiente unice in “Tabara din Tara lui Andrei”, de la Perla Ciucasului, judetul Brasov. Noii cetateni ai Tarii lui Andrei au invatat in tabara din acest an lucruri esentiale despre cele 4 elemente ale pamantului, aer, apa, pamant si foc, iar toate acestea ii ajuta in realizarea unui documentar care porneste de la o analiza a problemelor din comunitatea lor.
Proiectul Petrom, la a cincea editie
„Tabara din Tara lui Andrei” isi propune in continuare promovarea unei atitudini proactive si responsabile fata de mediu si fata de comunitate, in ansamblul ei. In cadrul ei se deruleaza activitati educationale inovatoare, dezbateri, ateliere, activitati outdoor, intr-un cadru neconventional. De-a lungul celor cinci editii, peste 2.000 de elevi au participat la activitatile Taberei, alaturi de peste 170 de profesori si 300 de voluntari.
"Tara lui Andrei a fost de la inceput altceva si a generat milioane de intrebari. De la un moment dat am inceput, cu totii, sa simtim schimbarea in atitudinea celor care veneau alaturi de noi, dar si in realitatea de fiecare zi", a subliniat Mona Nicolici.